Virágzó vidékünk

A Kelet-Mecsek tündöklő ékköve a Püspökszentlászlói Arborétum

Györkő zsombor
Györkő zsombor
A csodaszép, könnyű sétával bejárható arborétumban sétautak, fahíd, dombok, pihenőpadok és gyönyörű növényzet várja a kikapcsolódásra vágyókat.

A Kelet-Mecsek egyik ékköve Püspökszentlászló, a Hosszúhetényhez csatolt egyutcás kis falucska, mely a Zengő-hegy északi oldalánál húzódó völgyben található. A hajdanán teljesen elnéptelenedett falu ma csendes üdülőfaluként funkcionál, házai az utca egyik oldalán takaros rendben sorakoznak, az utca végén pedig ott találjuk a megújult kastélyt és az azt körbeölelő Püspökszentlászlói Arborétumot, ami különösen szép része a tájnak.

Györkő Zsombor

A Püspökszentlászlói Arborétum a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet része. Eredetileg az 1797-ben épült helyi püspöki nyaraló parkja volt, szökőkúttal, a réten telepített halastóval.

A 19. század végétől lassan arborétummá alakult, mely Hettey Sámuel püspök érdeme. A püspök 101 évvel a kastély felépülte után, 1898-ban teljesen felújíttatta azt, az eredeti kastélyparkhoz pedig további területeket vásárolt, öntözőrendszert, ciszternát építtetett, a kastély elé egy Zsolnay-szökőkutat állíttatott, és számos növényfajt is honosított a területen.

Galéria
Györkő Zsombor

A kastély, melyet ma is az egyház működtet, 2012-től 2015-ig újabb felújításon esett át, a zarándokház, turisztikai információs pont, valamint a kastély történetét feldolgozó kiállítás és egy Mindszenty-emlékkiállítás is ekkor került kialakításra.

Galéria
Györkő Zsombor

Az arborétum ma a Duna–Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetnek része. Nyolcvannégy fa- és cserjefajta található itt a világ minden részéből.

A csodaszép, könnyű sétával bejárható arborétumban kedves sétautak, fahíd, dombok, pihenőpadok és mindenütt gyönyörű növényzet várja azokat, akik szeretnének egy kellemes délutánt tölteni a Kelet-Mecsek békés szegletében.

Galéria
Györkő Zsombor

Az arborétum március 15-től – október 31-ig 10.00 – 18.00 óráig látogatható. Belépődíj: 500 Ft/ fő, helyi lakosok számára és 14 éves kor alatt a látogatás ingyenes, a belépéshez igazolvány felmutatása szükséges. A Püspökszentlászlói kastély megtekintésére előzetes bejelentkezést követően, csoportok számára, vezető kíséretében van lehetőség.

Kapcsolódó
Római-fürdő, a Bakony legvadregényesebb szurdoka
A látvány igazán lélegzetelállító.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik