bíró istván/kmnpi
Virágzó vidékünk

Lilában pompázik a magyar rétek mérgező vadvirága

Az őszi kikerics erősen mérgező növény, ezért a legelő állatok elkerülik.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének változatos gyepein szeptember közepétől számos helyen tömegesen virágzik az őszi kikerics, olvasható a nemzeti park weboldalán.

Kapcsolódó
Virágzik hazánk egyik legmérgezőbb növénye, az őszi kikerics
Nem véletlen, hogy népi nevei között a közismert őszike mellett a kutyadöglesztőfű is szerepel.

Ősszel csupán a virágok vannak a felszín fölött, s élénk lilás-kékes-pirosas színükkel gyönyörű díszei a sárréti legelőknek. Kövér, húsos levelei tavasszal bújnak elő.

Az őszi kikerics elsősorban domb- és hegyvidékek legelőin, kaszálórétjein fordul elő, ott viszont tömegesen, ezért nem is áll természetvédelmi oltalom alatt

– írják.

Békés megyében azonban csak a Kis-Sárréten él jelentősebb állománya, elsősorban Geszt, Körösnagyharsány és Biharugra határában

A napokban a nemzeti park szakemberei elvégezték a növény állományának felmérését. Több mint 60 folton találtak őszi kikericset, de emellett szálanként is sokfelé előfordul.

Legszebb állományai a körösnagyharsányi Sovány-háton, Miska-réten, valamint a geszti Baglyosi-legelőn találhatók

– tájékoztatott a nemzeti park.

Erősen mérgező növény, ezért a legelő állatok elkerülik.

A régi gyomnövényes könyvekben még legelőgyomként tartották számon. Kis-sárréti nagy létszámú előfordulása egyébként annak is bizonyítéka, hogy az államhatár túloldalán található domb- és hegyvidékek hatása az alföldi területeken is érzékelhető.

Több olyan növény- és állatfaj telepedett meg a Kis-Sárréten, ami nem igazán jellemző az Alföld vidékére. Az őszi kikerics is ezek közé a fajok közé tartozik.

Kapcsolódó
Nőtt az élettere a fokozottan védett magyar kikericsnek
Az eddig ismertnél nagyobb területen találtak védett virágokat..

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.