Virágzó vidékünk

Csodás látvány egy védett barlangból a Dunakanyar

Hatvani Anikó
Hatvani Anikó
Az út a barlangig nehéz és fárasztó, a csodás panoráma azonban mindenért kárpótol.

A Dunakanyar bámulatos panorámája minden évszakban rengeteg turistát vonz. A Prédikálószék, Dobogókőn a Rezső-kilátó, a Hegyes-tetőn található Juliánus-kilátó vagy a Remete-barlang mind-mind olyan kilátást garantál, amiért érdemes felöltözni, és megmászni a néhol fárasztó, de csodás célt ígérő meredélyeket.

A Remete-kilátó, ami nevét a pálos rend 1782. évi feloszlatását követően ide költöző remete után kapta, a Szent Mihály-hegy Dunára néző oldalában található, Nagymaros fölött. A turistaúthoz való közelsége miatt ismert és szeretett kirándulóhely, amiért bár meg kell dolgozni, hihetetlenül szép panorámával ajándékoz meg minket.

Hatvani Anikó
Hatvani Anikó
Hatvani Anikó

A Remete barlang nem véletlenül népszerű természeti kincs a Dunakanyarban. Felérve láthatjuk Duna másik partján Dömöst, de a Visegrádi-hegység is a szemünk előtt húzódik. Az a Visegrádi-hegység, amihez tulajdonképpen a Szent-Mihály hegy is tartozik, annak ellenére hogy a Duna ellentétes oldalán találhatók.

Hatvani Anikó
Hatvani Anikó
Hatvani Anikó

A barlang méretét nem a természet, sokkal inkább mesterséges átalakítások, kőzetfaragások alakították, átmenetet képez a természetes és az ember alakította barlangok között. Az első alakítások még a római korra tehetők, később a szerzetesek használták magányos életük színteréül a 29 méter hosszú, három méter magas és három méter széles barlangot.

Hatvani Anikó

A fokozottan védett természeti területen, tengerszint felett 220-230 méter magasságban további kisebb barlangokat is találunk, hiszen a Remete-barlang egy 10 barlangból álló csoport része. Bármilyen nehéz és hosszú is az út, mindenképpen érdemes felkapaszkodni, és megcsodálni a tájat, amit előttünk már oly sokan megtettek évszázadokon keresztül.

Hatvani Anikó
Hatvani Anikó
Hatvani Anikó
Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik