Virágzó vidékünk

Adománygyűjtés kezdődött a szászvári horgásztó megmentéséért

facebook/walke márta
facebook/walke márta
Több tízmillió forintba kerül a tó teljes iszapkotrása.

Bizonytalan ideig szünetel a horgászási lehetőség a páratlan szépségű szászvári halastavon, írta a Bama.

Kapcsolódó
Leengedték a népszerű Heves megyei horgásztavat
A katasztrófavédelem súlyos hibákat tárt fel az Ostorosi-víztározó működtetésében.

A csapadékmentes időjárás okozta szárazság és vízhiány miatt kritikussá csökkent a víz mélysége, szükséges lenne az iszapkotrás, a több tízmillió forintos kiadást azonban a tavat kezelő tulajdonos, a Szászvári Haladás Horgász Egyesület önerőből nem tudja finanszírozni.

A 9 hektáros tó – ahová az ország számos pontjáról érkeznek horgászok – őshonos élőhely, komoly halállománnyal és szépen rendben tartott környezettel

– mondta a portálnak Szilágyi Ferenc, az egyesület elnöke.

Az évek során a tóban rengeteg iszap képződött. A part menti részeket az elmúlt esztendőkben többször is kotorták, mostanra azonban ez már nem bizonyul elegendőnek, elengedhetetlen a meder egészének a rendbetétele a horgászási lehetőség biztosításáért, valamint az itt élő állatok és a természeti környezet megóvása érdekében is.

A nonprofit egyesület bevételei a befizetett tagdíjakból és a napijegyekből származnak, ebből finanszírozzák a haltelepítést, illetve tartják rendben a területet. Nagyobb horderejű munkálatokra a pénzből nem futja.

Kifejezetten a meder kotrására pályázati lehetőség nincs, ezért adománygyűjtésbe kezdett az egyesület, bízva abban, hogy segítő felajánlásoknak köszönhetően sikerül a tavat megmenteni

– említette a szakember.

Kapcsolódó
Tüneményes sziget a picinyke somogyi horgásztó ékessége
Ki töltene itt el egy kis időt? Vagy akár egy egész életet?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik