Virágzó vidékünk

300 szarvasból álló rudlit videóztak Baranyában

youtube
youtube
A szarvasrudlik specialistája újra jó helyen volt.

Takács Ferenc az elmúlt években gyakran jelentkezett a szarvasok vonulásáról készített videóival Baranya megyéből.

Legfrissebb felvételét a napokban készítette, és küldte el szerkesztőségünknek.

Decemberre szépen felépültek a szarvasrudlik. Ebben a rudliban 300 szarvast számoltam

– írta a videóhoz fűzött üzenetében, azt közölve, hogy közelebbi helyszínt nem szeretne megadni az állatok nyugalma miatt.

Sokszor halljuk, látjuk, de sokszor még mindig nem tudjuk, hogy mi is a rudli.

Jelentése jóval tágabb, mint „szarvasvonulás”. Maga a szarvasvonulás csoportos táplálékkeresés – táplálékban szegényebb, északi vidékeken a szarvasok napi ötven kilométert is rendszeresen vándorolnak.

Kapcsolódó

A „rudli” az állatok együttesét, állattartói szemlélettel: „állományát” jelenti, céljaiktól, mozgásuktól függetlenül. Vannak, akik szerint a szarvasok, mások szerint az őzek csapatát jelöli a szakszavak világából a hétköznapi szavak közé igyekvő szó. Akkor tesszük a legokosabban, ha a szakértők álláspontját tesszük magunkévá, amely szerint a szó általában vett falkát vagy ilyen csoportosulást jelöl.

Hogyan és mikor alakulnak ki a szarvasrudlik, miért van ennek jelentősége?

A szarvasrudli idegen és helytelen kifejezés, magyarul szarvascsapatnak hívjuk. A szó általában vett falkát vagy ilyen csoportosulást jelöl.

A szarvas társasan él, az anyacsalád a szociális kötelék alapegysége.  Egy idősebb tehén – mindig borjas tehén -, a vezértehén vezeti a nagyobb csapatot (6-80 db)- olvasható- a Vadász-szó-tár facebook oldalán.

A borjak a csapattól külön születnek, de hamarosan követik anyjukat a tehéncsapatba. A legjobb képességű tehenek nem állnak be a tehéncsapatba, azok külön nevelik borjaikat.

A tehéncsapat rendje augusztus végén, szeptemberben felbomlik. Beáll a csapatbika, és ez csak az ivarérett nőivarú egyedeket – tehenek, ünők -tűri meg a csapatban. A borjak ilyenkor rövid ideig külön csapatot alkotnak, az előző évi csapos bikák úgyszintén.

Kapcsolódó

A bőgés végeztével, októbertől visszaáll a rend, a tehéncsapatok egészen a következő évi borjazásig együtt maradnak. A fiatal bikák először a tehéncsapatban élnek. A középkorú bikák szociálisan tagolt csoportokat képeznek.

A fenyegető gesztusok mellett az agancs mérete határozza meg hordozójának rangját, amely az agancsfejlődési ciklusnak megfelelően változik. Az öreg bikák gyakran magányosan élnek, esetleg néhány gyengébb mellékbika kíséretében.

Csak rigyetéskor csatlakoznak a tehéncsapathoz. Vadállományunk kezelése szempontjából van ennek nagy fontossága, hiszen ezek alapján állítható be az állományunk kor és ivararánya.

Ez is egy csodálatos videó a szarvasokról

Gyülekezés napsütésben

Kapcsolódó
Karácsonyi szarvasrudlit fotóztak Somogyban
A természet ilyen szépséges pillanatokkal emelte az ünnep hangulatát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik