Kertünk-Portánk

Tönkretették egy zalai falu gyümölcsöskertjét a szarvasok

illusztráció/pixabay/beholz
illusztráció/pixabay/beholz
Vélhetően egy egész rudli járhatott az almásban.

Tönkretették a dél-zalai Várfölde közösségi gyümölcsöskertjét a szarvasok. A drótkerítést letaposták, az almafák hajtásait, kérgét lerágták, szinte egyetlen ép növény sem maradt a kultúrház mögött körbekerített területen, írta a Zaol.

Kapcsolódó
Fegyveres vadászok védik a szarvasoktól a hevesi falut
Az állatok jelenléte csökkent, de nem szűnt meg.

A nem egészen egy évtizede telepített almaültetvénnyel az utóbbi időben nincs szerencséje a falunak, hiszen tavaly elfagyott a termés, most pedig olyan mértékben megrágták a fákat a vadak, hogy vélhetően az idei szüretről is lemondhatnak.

A szakirodalom szerint nehezen menthető meg az a fa, amelynek teljesen lehántották a kérgét. Itt szinte nincs növény, amelynek a törzsén ne lennének felhasított kéregsérülések, vagy egyes ágakat ne rágtak volna körbe

– nyilatkozta a portálnak Tóth Árpád polgármester.

Az almásban egyetlen éjszaka történt a károkozás, s vélhetően egész rudli járhatott a kertben, amit a rágás mennyiségén túl a taposás- és ürüléknyomok is megerősítenek.

A 150 fő lélekszámú Várföldén nemcsak az önkormányzati tulajdon sérült a környező erdőkben nevelkedő szarvasok által, hiszen korábban egyes magánbirtokokon is okoztak már jelentős károkat a faluba szinte rendszeresen bejáró vadak.

Kapcsolódó
Hatalmas szarvasrudlit videóztak Baranyában
Legalább ötszáz állat élvezte a napsütést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik