Virágzó vidékünk

Megostromolható játszótér épült Várpalotán

Dobó Csaba
Dobó Csaba

Egy különleges játszóteret sikerült a karácsonyi szünetben meglátogatnunk Várpalotán, ahonnan családunk egyik ága származik, és épp a szeretett nagyszülőknél vendégeskedtünk.

A városban a vége felé tart egy uniós fejlesztés, a Thury-vár környezetének teljes felújítása, aminek része ez a játszópark is.

A vár előtt létesülő burkolt térfelület, a vár udvara, a vár mögötti füves rendezvénytér, az angolpark és a parkliget sétányai összefüggő és átjárható városi térsort, új gyalogos hálózatot képeznek majd – írták korábban a fejlesztésről.

A beruházást a helyi sajtóhírek szerint nehezítette, hogy a kivitelezővel az önkormányzat nem tudott gördülékenyen együttműködni. A tervezett átadás időpontja éppen ezért még csúszik, de ez az egyedi játszótér már felépült és használható.

A vártól északra a Rejcsúr városrész lerombolt lakóterületének helyén egy úgynevezett intenzív közpark létesült helyet adva az új játszóvárnak, szabadidős és sport tevékenységeknek.

Itt szabadtéri fitneszeszközök és egy futókör ölelésében várja a családokat az új fajátszótér, ami lényegében egy vár, tornyokkal, fallal körülvéve, amin lőrések segítik a védekezést. Ezt akár komolyan is lehet venni 14-16 év alatti korban vagy gyermeklelkű felnőtteknek.

A vár körül ugyanis felállhat egy ostromló gyerekhad is, akik faágyúkkal célozhatják meg az erődöt, meg egy hintaként is funkcionáló faltörő kossal ostromolhatnak. De ideális helyszín például számháború-csatáknak is.

E sorok íróját lenyűgözte a játszótér, talán azért is, mert az ő idejében a legtöbb látványelem a játszóterek birodalmában a betonra épített, vascsövekből hegesztett hajómászóka volt. De micsoda csatákat vívtunk ott is…

Kapcsolódó
Minden újszülött után fát ültetnének Várpalotán
Az ország több területén már sikeresnek bizonyultak hasonló kezdeményezések.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik