Virágzó vidékünk

Virágzik a mérgező „cudarvér”

Nyemcsok Tamás / DDNPI
Nyemcsok Tamás / DDNPI

Tél végén megjelennek az első virágok a még lombtalan fák alatt: a Zselici és Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet természetszerű üde erdeiben nem csak hóvirággal, májvirággal és tavaszi tőzikével találkozhatunk, írja honlapján a Duna-Dráva Nemzeti Park.

A cikk szerint ilyenkor nyílik a beporzó rovarokat már távolról csábító, cserjék közül elsőnek virágzó védett fajunk, a farkasboroszlán is, melynek erős illatú kora tavaszi rózsaszín virágait méhek és poszméhek porozzák, melyek számára virágai a legkorábbi táplálékforrások közé tartoznak.

A hajtások végén füzérszerűen ülő rózsaszínes virágaira legkönnyebben szélcsendes napsütötte időben messziről felfedezhető édes illata alapján találhatunk.

Virágai, levelei, hajtásai, később feltűnő piros termései is erősen mérgezőek, utóbbiak az óvatlan gyermekeknél súlyos, akár halálos mérgezéseket is okozhatnak. Erre utalnak a népnyelvben a kígyófa, farkasbors, cudarvér vagy ördögcserje elnevezések.

Terméseinek terjesztői, az erdőkben élő rigófajok. Rájuk a termés méreganyaga nem hat, így a kívánatos piros bogyócsemegét elfogyasztják, a bélrendszerükön áthaladó magvak megfelelő helyre kerülve jól csíráznak.

Kapcsolódó
Ezek a világ legnépszerűbb szobanövényei
Sok helyen a könnyező pálma a legkedveltebb.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik