Virágzó vidékünk

Szerelmes túzokok dürrögnek az alföldi pusztaságban

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons
A kakasok látványos násztáncának megfigyelése különleges élményt jelenthet a természetszerető emberek számára.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén megkezdődött a túzokdürgés időszaka – írta weboldalán a nemzeti park.

Dévaványa térségében több mint ötszáz túzok él. Idén a szokásosnál kicsit később, csak március 20-25. között figyelték meg az első, teljes dürgéseket. A kakasok kisebb csapatai részben már korábban is produkáltak nászviselkedést, de a teljes dürgéshez a torokzacskó felfújásának fázisa még hiányzott.

Kapcsolódó
Csodák csodája: negyedszer költ idén egy alföldi túzok
A Körös-Maros Nemzeti Parkban fészkelő jeladós túzokok közül az egyiknél figyelték meg a szokatlan jelenséget.

Március végén már folyamatosan érkeztek a kakasok a tradicionális dürgőhelyekre. Általában ugyanazokat a területeket használják, de ha valahol például új lucernavetés jelenik meg, oda szívesen átköltöznek.

Lehet jelentkezni túzoklesre

A nemzeti park igazgatósága lehetőséget biztosít a látogatóknak a túzokdürgés megfigyelésére. Az előre bejelentkező érdeklődőknek igény szerint gépkocsis területbejárást vagy gyalogos szakvezetést ajánlunk természetvédelmi őr kíséretével. A szakvezetés során a vendégek eredeti élőhelyükön figyelhetik meg a dürgő túzokokat. A bejelentkezéseket a +36-30/687-0814-es telefonszámon várják.

Egyelőre jellemzően 10-30 egyedből álló csapatokban mozognak, de a park munkatársai láttak már 62 példányos csapatot is. A tojók még önálló csapatokban vannak, de már a dürgőhelyek közelében, tehát hamarosan megkezdődik a párzási időszak.

A túzokdürgéshez nyugalmas, háborítatlan helyekre van szükség, erre a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésű területei kiválóan alkalmasak. A násztáncot járó kakasok és a hozzájuk érkező tojók nyugalmát legfeljebb egy időnként megjelenő rétisas vagy parlagi sas zavarhatja meg, ilyenkor a túzokcsapatok gyorsan szétugranak.

Kapcsolódó
Erdőrezervátum, vadvíz, madárvárta a Körösök mentén
Az országban elsők között nyilvánították védetté a Dél-Tiszántúl legkiemelkedőbb természeti értékeit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik