Virágzó vidékünk

Kizárólag saját felelősségre fogyaszthatók a forrásvizek

pixabay
pixabay
Könnyen változhat a természeti környezet, a csapadékmennyiség és megjelenhetnek a közelében szennyező anyagok.

A húsvét és az iskolai szünet közeledtével egyre többen indulnak el túrázni. Itt pedig nincs is kívánatosabb, mint egy fárasztóbb szakasz után lehajolni az elénk bukkanó, hús forráshoz, és nagyokat kortyolva oltani a szomjunkat. Érdemes ilyenkor óvatosnak lennünk, nagyon fontos, hogy a hegyi patakok vizéből csak saját felelősségre ihatunk.

Kiemelten igaz ez a Mecsek környékére, ezért a hatóság fel is hívta erre a kirándulók figyelmét

– írta meg a bama.hu.

Fotó: orszagalbum.hu – Balogh Szilárd

Különösen fontos, hogy a természetjárók, főleg ha gyerekek is velük tartanak, tisztában legyenek vele, hogy a forrásvizek – folyamatosan változó vízminőségük miatt – kizárólag saját felelősségre fogyaszthatók

– hangsúlyozta a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Kémiai anyagok, kórokozók

Bár a turisták által leglátogatottabb baranyai források vizéből a kormányhivatal illetékesei évente mintát vesznek, amit a honlapjukon közölnek is, ám ezek csak egy pillanatnyi állapotot tükröznek, hiszen a források vizének minősége változó.

Könnyen változhat a természeti környezet, a csapadékmennyiség és megjelenhetnek a közelében szennyező anyagok. Akár természetes úton, akár az emberi tevékenység hatására a vízbe kerülhetnek akár kémiai, akár bakterológiai szempontból egészségre ártalmas anyagok, fertőzések.

A határérték feletti nitráttartalom például különösen a csecsemőkre veszélyes, mivel gátolja a vérben az oxigénszállítást, így súlyos problémákat okoz, ráadásul a nitrát forralással sem távolítható el a vízből – hangsúlyozta a hatóság.

Fotó: orszagalbum.hu / JuhaszJ

Ha egy kórokozóból tartalmaz a határértéknél többet a forrásvizünk, könnyen lehet, hogy hányingerrel, hányással, hasmenéssel fejezzük be a túrát, vagy ezzel töltjük a következő napokat. A Baranya Megyei Kormányhivatal kiemelte:

Bár a víz forralásával ezeknek a kórokozóknak a nagy része elpusztítható, mégis fontos szabály, hogy a forrásvizeket mindenki csak saját felelősségére fogyaszthatja.

Forrásvédnökök is segítenek

A Mecsek forrásainak különlegessége, hogy forrásvédnökök is ügyelnek a vízfakadások épségére, tisztaságára – emelte ki a bama.hu. A feladatot önként vállalók évente négy alkalommal felkeresik az általuk kiválasztott forrást, vagy forrásokat, kitakarítják a környezetét, vízelvezető árkát, csorgó medencéjét. Ha pedig nagyobb falat a probléma megoldása, például eldugult a forrás, vagy ledőlt a falazat, a Mecsek Egyesülethez fordulhatnak segítségért.

Kapcsolódó
Mesebeli házikó bújik meg a mecseki erdők sűrűjében
Kobold-laknak, törpkunyhónak, de mézeskalács-házikónak is nevezik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik