Virágzó vidékünk

Életveszélyes a kalocsai gyógyfürdő tetőszerkezete, lebontják

bacskiskun.hu
bacskiskun.hu
A tervek szerint 2022. június 30-ig szétszedik, majd elszállítják a tetőt, hogy a termálfürdőt valamilyen formában újra használhatóvá tegyék.

A kalocsai Városi Uszoda és Gyógyfürdő termálmedencéi fölé húsz éve épült tetőszerkezet mára annyira leromlott állapotba került, hogy az üzemeltető, illetve a vagyongazdálkodásért felelős önkormányzati cég javaslatára várhatóan lebontják, számolt be a Baon.

Kapcsolódó
Lepusztult és patinás fürdőkomplexum is megújulhat 2022-ben
2022-ben több hazai fürdőben is jelentős beruházások kezdődhetnek.

A társaságok álláspontjáról a polgármesteri hivatal tett közzé részletes leírást. Ha az indítványt elfogadja a helyi önkormányzat, akkor a nyár második felére újra használhatóvá válik a több mint egy éve bezárt részleg.

Egy kis történelem

A fedett uszoda építését 1985-ben kezdte meg a városi tanács a Csajda fürdő területén.

 

1987. december 4-én nyílt meg a két medencével rendelkező fedett uszoda.

 

A kilencvenes évek végén gyógyfürdő létesítését tervezte a városi önkormányzat.

 

1999-2000-ben hozzákezdtek a gyógyvíz-kutatáshoz, illetve a gyógyfürdő kialakításához, amely 2002 elejére készült el.

A termálfürdő tetőszerkezete körülbelül másfél évtized után egyre többször okozott gondot az üzemeltetőnek: a kültérre kinyúló medencét csak időszakosan lehetett működtetni, és többször kényszerleállást is el elrendeltek hol a fűtőberendezések meghibásodása, hol a tetőszerkezetet ért viharkár miatt.

Egy szélvihar két éve szabályosan letépte a fagerendákkal alátámasztott fedőpanelek egy részét. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem sérült meg senki, a baleset épp egy szünnapon történt. Ezt a kárt sikerült elhárítani, de nyilvánvalóvá vált, hogy hosszú távon átfogóbb megoldásra lesz szükség.

A rogyadozó tető problémája a gyógyászati szolgáltatások javát nem érintette, azok egy szomszédos, téglaépítésű szárnyban működnek. A termálmedencéket végül tavaly februárban bezárták és azóta sem nyitották ki újra. Mára eldőlt, hogy ez egészen addig így marad, amíg a fedést le nem bontják, hogy modernebb, tartósabb szerkezet kerüljön a helyére

– fogalmazott cikkében a portál.

A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. az üzemeltető céggel közösen állapotfelmérést végeztetett, és az igazságügyi szakértő végül arra jutott, hogy a tető „életveszélyes, lebontásra ajánlott”.

A tervek szerint 2022. június 30-ig szétszedik, majd elszállítják a tetőt, hogy a termálfürdőt valamilyen formában újra használhatóvá tegyék.

Az egész évben nyitva tartó kalocsai fürdő csodálatos zöldövezetben, fedett termál- és úszómedencékkel, wellness szolgáltatásokkal és gyógyvízzel várja a vendégeket. A magas ásványianyag-tartalmú, nátrium-kloridos, bromidos, jodidos termálvíz mozgásszervi, ízületi betegségek kezelésére kiválóan alkalmas.

Kapcsolódó
Újranyitott Közép-Európa egyetlen sós vizű termálfürdője
Véget ért a bellegszencsei termálfürdő vesszőfutása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik