NIF Zrt.
Virágzó vidékünk

Európai szinten is egyedülálló kivilágítást kapott az andornaktályai körforgalom

Az M25-ös gyorsforgalmi út építéséhez kapcsolódóan 2018 nyarán készült el az Andornaktálya déli végén található körforgalom. Az átadás óta eltelt időszakban a tapasztalatok azt mutatták, hogy a biztonságosabb közlekedés érdekében a csomópontot ki kell világítani, így mind az autósok, mind pedig a kerékpárosok biztonságosabban közlekedhetnek a sötétedés utáni időszakban is a körforgalomban, olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. honlapján.

Mint fogalmaznak, a körforgalomban egy olyan napelemes világítási rendszert alakítottak ki, amelynek tárolókapacitása az év minden napján fedezi a közvilágításhoz szükséges energiaforrást. A világítás energiaellátását napelemek és ezekhez kapcsolódó akkumulátorok látják el.

A szigetüzemű közvilágítás nem csak Magyarországon egyedülálló, hanem Európában sincs ilyen típusú megvilágítás. Egyediségét az adja, hogy a kialakított tároló kapacitás egész évben, a legborúsabb napokon is képes az éjszakai megvilágítást megoldani.

NIF Zrt.

A megvilágítás lényege pedig az, hogy a csomópontot a középszigetben felállított kandeláberekkel világítják meg, ahogyan külön a kerékpáros átvezetést is. A behaladási csomóponti ágakról érkezők külön közvilágítási oszlopokkal így nem találkoznak.

Az egyedi fejlesztésű, LED-es világítótestekkel megvalósított sziget üzemben működő közvilágítás alap üzemi körülmények között a körforgalomban 10 lux, a kerékpáros átvezetésnél 15 lux megvilágítási értékkel bír.

A körforgalom kialakításánál egy biztonsági fix energia betáplálás is ki lett építve arra az esetre, ha a napelemes rendszer nem termelne elegendő energiát. Ez a téli időszakban lehet hasznos, amikor korán sötétedik, és sokat kell éjszaka világítani úgy, hogy a napos órák száma lényegesen kevesebb. Ebben az esetben – az akkumulátorok 60%-os merültségi állapotánál – a rendszer automatikusan átvált fix betáplálásra, és arról üzemel addig, míg a napelemes rendszer újra elegendő energiát nem termel a biztonságos működéshez.

NIF Zrt.

A közvilágítás tavaly novemberben készült el, a tesztüzem is lezajlott, az év elejétől még további finomhangolások zajlottak, mostanra azonban már kifogástalanul működik a rendszer. A végleges beállítás óta a fix elektromos hálózathoz való csatlakozásra eddig nem volt szükség.

A technológia egyediségét az is adja, hogy mind a négy csomóponti ág, mind a kerékpárúti behaladásnál, ipari mozgásérzékelő szenzorokat helyeztek fel az oszlopokra, amelyek a fényerőt szabályozzák. Ezzel az energia egy nagyon nagy hányadát lehet megspórolni, hiszen a standard 10 luxos világítás behaladás nélküli időszakban 3 luxra automatikusan leszabályoz.

A körforgalom teljes közvilágítási rendszerét a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél rendszeresített HDMR Smart City rendszerbe integrálták, amely egy kétirányú kommunikációt jelent a központtal és a világítótestekkel.

NIF Zrt.

A HDMR Smart City rendszer lényege, hogy ha legalább 2 percig nincs mozgás a körforgalomban, akkor a rendszer ezt érzékelve csökkenti a világítótestek fényáramát. Ha azonban érkezik egy autó, akkor azt a mozgásérzékelő érzékeli, és mire az autó a körforgalomba ér, addigra vezeték nélküli jelátvitellel jelez a világítótesteknek, hogy a fényáramot növeljék meg, így az autós már a szabványosan megvilágított körforgalomba érkezik.

Ugyanúgy, ahogy a csomóponti ágakon, a kerékpáros átvezetésnél is van mozgásérzékelő, így amikor kerékpáros érkezik, a rendszer akkor is megemeli a világítótestek fényáramát.

Kapcsolódó
Így muzsikál Magyarország első zenélő útja
Az egyedülálló akusztikus útburkolatot szerdán tesztelték először.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik