Virágzó vidékünk

Takarmánnyal segítik a dunántúli gazdák a Heves megyei állattartókat

pixabay
pixabay
A keleti országrészben van olyan gazdaság, ahol 1200 szarvasmarha, köztük 560 tejelő tehén idén szinte nem is látott friss, zöld füvet.

Hatalmas aszály sújtja hazánk keleti országrészét. A gazdák sorra „szántják be” a kukoricaföldeket, az állatokat pedig már legeltetni sem tudják. A térségben mindig is szélsőséges volt az időjárás, de korábban nem volt ilyen aszályos időszak, mint a mostani. Ezt jól példázza, hogy van olyan gazda, akinél a 1200 szarvasmarha, köztük 560 tejelő tehén, idén szinte nem is látott friss, zöld füvet.

Az agrárkamara felhívására a nyugati országrészből, így többek közt Vas megyéből is jelentkeztek gazdák: tőlük is visznek majd el takarmányt a Heves megyei állattartóknak, írja a vaol.hu.

Kapcsolódó
Dráma a földeken: bálázzák a termés nélkül maradt kukoricát az Alföldön
Az állatok etetéséről valamilyen módon gondoskodni kell.

Katasztrofális a helyzet! Az állattartók a növénytermesztőknél is nagyobb bajban vannak. Ebben a térségben – hiába lenne meg a fizetőképes kereslet – gabonából és szálastakarmányból is hiány van. A készletek idén talán kitartanak, de a következő aratásig  biztosan nem. Emiatt több gazdánál is felmerült: vágóhídra küldik az állataikat, hiszen hónapokon belül elfogy a takarmány, és nem lesz mit adni a jószágoknak

– foglalja össze tömören Szendrei László, az Agrárkamara Heves megyei elnöke, hogy milyen állapotok uralkodnak a mezőgazdaságban a keleti országrészben.

Szendrei László megkereste a dunántúli kamarák elnökeit, és közösen dolgoznak a helyzet javításán. Összeírták az igényeket és azt is, hogy nyugatról mennyi gabonára, szalmára, szénára számíthatnak.

Fontos, hogy a terményt nem ingyen kérjük, azért piaci árat fizetnek a gazdatársak. A szállítási költségeket, valamint az útdíjat a kormány átvállalja, így is segítve a tenyésztőket. Ez a példa is jól mutatja, hogy baj esetén a gazdatársadalom képes az összefogásra. Megemelem a kalapom, hogy ilyen sok empatikus és jószívű gazda van a Dunántúlon

– említi az elnök.

Az elmúlt két évben sem esett túl sok csapadék, így a készleteinket nem tudtuk rendesen feltölteni. Most pedig hiába vásárolnánk, egyszerűen nincs mit. Már silózzuk a kukoricát, kérdés, milyen lesz ennek a beltartalmi értéke, azaz biztosan több szemestakarmányt, tápot kell hozzáadnunk. A költségek pedig tovább nőnek. Ezen okok miatt mi is ki fogjuk használni a kamara által felkínált lehetőséget, azaz dunántúli gazdáktól vásárolunk szemes- és szálastakarmányt

– mondja Balázs Nóra, a Heves megyei Pélyen működő Tisztatáj Zrt. igazgatóságának elnöke.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik