Mozaik

Brutális az aszály mértéke az Alföldön

Pixabay
Pixabay
Ezeken területeken a talaj felső egyméteres rétegéből mintegy 130 milliméternyi víz hiányzik a telítettséghez, így a talajnedvesség is kritikusan alacsony.

A csapadékhiány mértékét az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése jól mutatja. Az elmúlt napokban többfelé volt zápor, zivatar, de jelentősebb csapadék csak kis körzetekben hullott.

Az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege az ország középső és Dunántúli részén pozitív eltérést mutat a sokéves átlaghoz képest, ezzel szemben a keleti országrészben jelentős a csapadékhiány.

A csapadék területi eloszlásában megfigyelhető nagy különbségek tükröződnek a talajok nedvességtartalmában is. A felső fél méteres talajréteg az ország nyugati felén bőven tartalmaz nedvességet, míg a keleti tájakon, az Alföld jelentős részén kritikusan száraz a talaj, a növények számára hasznosítható vízmennyiség kevesebb, mint 40%-át tartalmazza. Ez utóbbi területeken a talaj felső egy méteres rétegéből 100-125 mm nedvesség hiányzik a telítettséghez képest.

Ennek megfelelően a keleti országrészben nagy területen van közepes, a Viharsarokban és az Alföld középső részein pedig nagyfokú mezőgazdasági aszály.

A meterorológiai előrejelzés szerint marad a száraz, meleg idő. Az elkövetkező napokban csupán a délnyugati országrészben várható számottevő csapadék. Így fokozódik és egyre nagyobb területet érint majd az aszály.

A kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék, az őszi árpa betakarítása a szokásos idő előtt elkezdődött.

A folytatás sem ígér országos csapadékot, csak éjjel és csütörtökön várhatók elszórtan záporok, zivatarok.

Mindeközben a Dunántúlon többfelé csapadéktöbblet figyelhető meg, ott már nincs szükség öntözésre.

Kapcsolódó
Minden korábbinál súlyosabbak az európai aszályok
A tudósok speciális elemzési módszerrel vizsgálták a fák évgyűrűit és létrehoztak egy hatalmas adathalmazt.
Olvasói sztorik