Mozaik

Rásült a meggy a fákra, betett a gyümölcsnek a kánikula

mtva/bizományosi/oláh tibor
mtva/bizományosi/oláh tibor
A hőség és az aszály miatt jelentősen tovább romlottak a terméskilátások.

A Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2021. július 5-én kiadott helyzetértékelése óta jelentős változott a kép a terméseredmények vonatkozásában, erőteljesen negatív irányba – olvasható a FruitVeb közleményében.

Az eddigi betakarítási eredmények – alapozva döntően az Érdi bőtermő és egyes körzetekben a fürtös meggyek szüretére – kiábrándítóan rosszak: a ténylegesen leszüretelt mennyiségek átlagosan mintegy 30-40%-kal alacsonyabbak a szüret kezdete előtt vártnál

– írja Dr. Apáti Ferenc, a szervezet elnöke.

A várakozáson aluli eredmények három lényeges pontban foglalhatók össze:

  • A gyümölcsméret jelentősen elmarad az átlagostól, ami értelemszerűen jelentősen csökkenti a mennyiséget. Az apró méret a virágzást követő időszak hűvös, fényszegény időjárásával, a közel két hónapja tartó aszállyal és az extrém magas hőmérsékletekkel  van összefüggésben.
  • A hőség és az aszály miatt a fákon sok az enyhén „töppedt”, alacsony víztartalmú szem, ami miatt a gyümölcsök fajsúlya is elmarad a megszokottól.
  • Nagyon egyenetlen az érés egy ugyanazon ültetvényben fa és fa között, de még egy fán belül is. Ennek következtében a rázás után is a fán marad a termés egy része, ami szintjén rontja a szüreti eredményeket.

Az előttünk álló időszak, vagyis a szüret előtt álló fürtös meggyek vonatkozásában is igen elkeserítő a kép. A gyümölcsméret jelentősen elmarad a kívánatostól, a lazább, homokos talajok öntözetlen ültetvényein a meggy szinte „rásült” a fákra, de még a jobb termőhelyeken és jó kondícióban lévő ültetvényeken is komoly problémaként érzékelhetők. Amennyiben nem érkezik elegendő mennyiségű csapadék, akkor a következő időszakban érdemi javulással nem is lehet számolni

– áll a tájékoztatóban.

Jelenlegi becslések alapján a fürtös meggyek esetében az ültetvények 30-40%-án elmarad az átlagos gyümölcsméret attól a szinttől (18 mm), hogy a konzervipar vagy a hűtőipar számára betakarítható lenne. Ez akár jelentős minőségi árualap kieséssel fenyeget.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az ilyen apró meggyel nagyobbrészt a léipar sem tud mit kezdeni, mert a mag-hús arány kedvezőtlen alakulása miatt nem dolgozható fel hatékonyan.

Várhatóan az idei meggytermés nem éri el a 60 ezer tonnát, sőt jelen körülmények között inkább az 50 tonnához közelít majd, ami hiányhelyzetet is eredményezhet a piacon.

Kapcsolódó
Meggyes mámorral szép az élet, avagy süti a javából
Egy bögrés költemény, amit imádni fog az egész család.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik