Virágzó vidékünk

Roppanós és mézédes a Szankon mártott kézműves konyakmeggy

Az Ízek Házában Magyarországon páratlan módon készül ez az édesség.

A Bács-kiskun megyei Szank néhány évtizede még csupán országos jelentőségű földgáz mezőjéről volt ismert, néhány éve azonban a település központjában megnyitotta kapuit az Ízek Háza, mellyel a falu hamarosan minden bizonnyal felkerülhet Magyarország gasztroturisztikai térképére.

Kézműves csokoládé: bonbonba álmodta az északi fényt
Az Aurora Borealis nevű különlegesség íze mellett színeivel is hódít.

A szanki Ízek Házában a látogatók belekóstolhatnak a falu jellegzetes édességébe, és megtekinthetik a kézműves konyakmeggy készítésének teljes folyamatát. A falucska környékén termett, mézédes meggyből, és roppanós étcsokoládéból a vendégek szeme előtt készítenek pompás konyakmeggy golyókat a helyi asszonyok.

Konyakmeggy gyártással már korábban is foglalkoztak Szank környékén, néhány éve az Ízek Házában megnyíló látványüzemben ezt a hagyományt ébresztették fel Csipkerózsika álmából.

Fotó: Tóth A. Péter

A kisüzemben készített Ritz Csokoládé márkanéven kapható kézműves konyakmeggy helyben termelt, alkohollal tartósított meggyet tartalmaz. A készítés a korábban felszámolásra került állami üzem féltve őrzött, negyvenéves kiskunmajsai receptúráját mentette át a gyakorlatba, minden folyamat kézzel készül. Az ideérkező vendégek üvegablakokon keresztül betekintést nyerhetnek a konyakmeggy-gyártás nem mindennapi folyamatába.

Ritzelné Orbán Mária munka közben – Fotó: Tóth A. Péter

A konyakmeggy készítésének folyamatát az Ízek Háza vezetője, Ritzelné Orbán Mária mutatta be a Sokszínű Vidéknek.

Az alkoholba áztatott meggyet cukrászati keményítő anyaggal, fondannal vonjuk be, amit előzetesen, vízgőz fölött 70 Celsius fokos hőmérsékletűre hevítettünk. Az így elkészült, fehér színű félkész terméket tálcára helyezzük, és hűlni hagyjuk. Kihűlés után étcsokoládéból talpacskákat készítünk a desszertnek, majd a csokitalp száradása után a meleg csokifürdőbe helyezzük. Az étcsokoládé kakaótartalma 40-60% között kell, hogy legyen, mert a hevítés, és visszahűtés hatására csak így marad majd ropogós a késztermék

– mondta Ritzelné Orbán Mária.

Szankon a Kézműves manufaktúrában az 53%-os étcsokoládéba mártott finomságon kívül más fajtákat is készítenek, fehér csokis, és rózsaszín konyakmeggyet. A fehér konyakmeggy alapját a belga Callebaut által gyártott fehér csoki adja, a rózsaszínét pedig egy nemesített kakaó szemeiből készített csokoládé.

Galéria
Fotó: facebook/Ízek Háza Szank

A gépi készítésű és a kézműves konyakmeggy között szemmel látható a különbség, hiszen minden kézműves konyakmeggyet egy egyedi, aprócska “díszítés” különböztet meg a többitől. Ez a díszítés egy csavaros, kis “farkinca”, mely a golyó tetejére kerül a csokiból. Ennek a csokicsúcsnak a megformálása nagy kézügyességet, gyakorlatot igényel

– avat be minket a konyakmeggy újabb titkaiba Mária.

A megfelelő hőmérséklet a siker kulcsa, nagyon fontos az a mindössze néhány perc, amíg jól formázható a csokimáz. Nincs idő pepecselni, hiszen 4-5 perc alatt annyit hűl a csokoládé, hogy azután már lehetetlen a bonbon alakját kialakítani a hagyományos, kézi módszerrel.

Fotó: Tari Róbert

A kézműves csokiműhelyben három fő dolgozik, ők naponta 2500-3000 darab bonbont tudnak elkészíteni, ám karácsony előtt, az ünnepi időszakban már nem képesek kielégíteni a megnövekedett igényeket.

Az étcsokoládé, és a fehér, belga csoki mellett egy harmadik fajta alapanyagból is dolgozunk, ez a rózsaszín csokoládé. Halvány rózsaszín konyakmeggyünk csokoládéja nem tartalmaz mesterséges színezéket, kellemes színét a ruby csokoládé kölcsönzi számára, ami egy újonnan nemesített kakaóbab fajtából készül

– árul el újabb érdekességeket a csokiról Mária.

Fotó: Tari Róbert

A gépi gyártású konyakmeggytől nemcsak a csokoládéfal vastagságában, hanem beltartalmi értékében is különbözik a termék, hiszen jóval nagyobb meggyszemeket helyeznek bele, így az alkohol mennyisége és a gyümölcshús tömege is növeli az értékét. Egy Szankon készített konyakmeggy tömege a 30 grammot is eléri, mely jóval nagyobb, mint a géppel készített, hasonló bonbonoké.

A drazsírozó üstben nyeri el végső formáját az egyesével csomagolt bonbon – Fotó: facebook/Ízek Háza Szank

Az elkészült konyakmeggy tálcára kerül, két-három hetet pihen, ez idő alatt a fondann feloldja a konyakot, és a bonbon belseje folyékonnyá válik. A késztermékre kézzel sztaniolpapírt hajtogatnak, majd a golyókat drazsírozó üstben megforgatják. Az üstben csillagfürt bab szemek záporoznak a golyókra, amik rásimítják a felületre a vékony ezüst papírt. Végül különböző, feliratos papírdobozokba, vagy fa díszdobozokba kerülnek a különleges desszertek.

Dobozokban a különleges konyakmeggy – Fotó: Tari Róbert

Többféle csomagolásban, és kiszerelésben forgalmazzák a Bács Megyei Értéktárban 2017-től szereplő helyi, kézműves konyakmeggyet. A gyártást az Ízek Házában működő manufaktúrában videón és élőben is meg lehet nézni, ezzel egyidejűleg kóstolni és vásárolni is alkalma nyílik a vendégeknek.

Az édességek rajongóinak mindenképpen érdemes ellátogatniuk a szanki Ízek Házába, hiszen mindhárom fajta konyakmeggyet megkóstolhatják, ezen a hétvégén a bonbonok mellett a helyi méhészek mézédes termékeivel is megismerkedhettek az érdeklődők az 11. Szanki Méz- és Meggyfesztiválon.

Kiemelt kép: Tari Róbert

Magyar csoki a világ legjobbjai között
Ötfűszeres bonbonjuk a saját kategóriájában az idei év legmagasabb elismerését nyerte el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik