Otthon készült

Grillázskirálynő lett a szajoli édességkészítő

Kiállított termékeivel arany- és ezüstérmet nyert.

A grillázstorta, vagy  népnyelvén, perkelttorta napjainkban szinte reneszánszát éli. A lakodalmak elengedhetetlen édességének elkészítésére egyre többen vállalkoznak. A szajoli Bozsó Istvánné viszont nem a mai divatot követve, és nem a közelmúltban vált grillázs-készítővé. Az első ilyen jellegű édességét ugyanis több mint negyven évvel ezelőtt, 1977-ben gyártotta, írja a szoljon.hu.

Tiszabőről hoztam a tudományomat. Egy ottani idős néni, Asztalos Rozália tanította meg velem ezt a mesterséget. Olyan régóta csinálta, hogy ő még kanállal verte ki a habot a díszítéshez. Én már géppel verem ki a tojásfehérjét, ennyi könnyebbséget engedek meg magamnak. Minden egyéb a régi, bői hagyományokon nyugszik

– mondta a portálnak Marika néni.

Elmondása szerint a tradicionális grillázshoz nem kell egyéb, mint cukor, dió és tojás, annak is csupán a fehérje. A cukor megolvasztása után, amikor úgy néz ki, mint a méz, kell belekavarni a darabos diót. Marika néni még sparhelten csinálja, csutkaparázson melegíti a cukrot.

Rozi nénitől azt tanultam, hogy a piros betűs cukorból, azaz az apró szemű cukorból jó a grillázs, illetve nagy lábasban, vékonyra hagyott cukrot kell olvasztani, és akkor lesz szép, illetve világos a torta. Mert a világos perkelttorta az igazi…

– vallja Marika néni.

Azt pedig, hogy mennyire jól megtanulta e mesterséget, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a közelmúltban megkoronázták az életművét. A pándi jubileumi, X. Kárpát-medencei Grillázs-, Karamell- és Mézeskalács-készítők Versenyen a zsűri döntése értelmében Bozsó Istvánnét választották grillázskirálynőnek, a rendezvényen kiállított termékeivel pedig az arany és az ezüst helyezést is megszerezte.

Karamellizált grillázs – Fotó: Pixabay

Marika néni napi rendszerességgel készíti a perkelttortákat, grillázsszobrokat megrendelésre. Elsődlegesen lakodalmakba, de egyéb rendezvényekre is kap megbízásokat. Saját bevallása szerint több, mint 300 tortát elkészített már, rengeteg mintával, de a mai napig igyekszik minden évben új mintát is kitalálni.

Érdekesség, hogy a szajoli értéktárban, az agrár- és élelmiszer-gazdaság kategóriában a grillázstorta is szerepel.

Kiemelt kép: Beküldött fotó

Fenséges krémes finomság a Kinder tejszelet
A családi ebéd után egy szelet puha, krémes sütemény mindenkinek jól esik. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik