Virágzó vidékünk

Jó pénzt hozhat a makkgyűjtés a konyhára

Pixabay.com
Pixabay.com
Csak az érett, barna színű makkok alkalmasak a gyűjtésre, a gyűjtéshez érdemes jól szellőző zsákokat használni.

Az ősz nem csak a gomba, a gesztenye a csipke és a többi bogyó szezonja, de az erdészeteknél a tölgymakk felvásárlásának időszaka is. Több mázsa makkra van szükség ugyanis ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tölgycsemete álljon rendelkezésre az erdőkben, írja a fataj.hu.

Az aszály a tölgy termést sem kímélte

Idén több erdészet hirdetett makkgyűjtési akciót, a szakemberek gyenge hozamra számítottak.

A csapadékhiány döntően hat a tölgyfélék makktermésére, az idei esztendő pedig különösen aszályos. Jelentősen kihat a makktermés milyenségére, mennyiségére az is, hogy néhány éve megjelent Magyarországon az észak-amerikai származású tölgy csipkéspoloska – elsősorban a fa leveleiben, hajtásaiban okoz visszafordíthatatlan károkat

– mondta el a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A makkot összeszedni kizárólag írásos engedéllyel lehet, amelyet az erdészeti igazgatóságokon az erdőművelési műszaki vezetőtől lehet kérni. Célja a fásításokhoz, erdősítésekhez szükséges szaporítóanyag begyűjtése. A  begyűjtött makk egy részét a csemetekertekben, a többit erdőtelepítésekben, erdőfelújításokban vetik.

Tilos a makk gyűjtése ott, ahol az erdőt természetes módon, vagyis a kitermelendő faállomány talajra hulló magjáról újítják fel.

Felvásárlási nettó árak (2022. október 1-től visszavonásig, módosításig):

  • Bükk: 2500 Ft/kg
  • Kocsánytalan tölgy: 900 Ft/kg
  • Kocsányos tölgy: 850 Ft/kg
  • Csertölgy: 600 Ft/kg
  • Molyhos tölgy: 1000 Ft/kg
  • Vörös tölgy: 250 Ft/kg
  • Erdeifenyő (teletoboz): 250 Ft/kg
  • Feketefenyő (teletoboz): 200 Ft/kg
  • Fekete dió: 250 Ft/kg
  • Gyertyán: 160 Ft/kg

Átvenni csak a megfelelő minőségű makkot veszik át. Minimum 95 % csíraképességű és 95 % tisztaságú makk a felvásárolható. A minőségi előírást el nem érő makk esetén árcsökkentés lép életbe. A minőség megállapítására az átvétel során a helyi kolléga közreműködésével, a gyűjtő jelenlétében kerül sor.

Az átvételi helyekről és időpontokról a Bakonyerdőnél itt lehet tájékozódni, a Zalaerdőnél itt, a Vérteserdő esetében itt.

A legfontosabb, hogy hazai állami és magánerdeink többségében tilos makkot gyűjteni – minden esetben engedélyt kell kérni! Természetvédelmi területen szintén tilos, illetve szintén engedélyhez kötött a gyűjtés. Kerített területeken, erdősítésekben, bontóvágások területein szintén tilos a makkgyűjtés!

Csak az érett, barna színű makkok alkalmasak a gyűjtésre, a gyűjtéshez érdemes jól szellőző zsákokat használni.

Kapcsolódó
Vitaminbombaként emlegetik az erdei makkot - Így lehet fogyasztani
Miután földet ért, a mókusok előszeretettel járnak rá és tárolják el télire, de tudtad-e, hogy a makk emberi fogyasztásra is alkalmas?
Olvasói sztorik