Virágzó vidékünk

Jönnek az okosbóják: több százat vetnek be a Dunán

Facebook / Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Facebook / Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
A világítással felszerelt bóják jelzőfényei napelemmel működnek.

Új kitűzési jeleket alkalmaz hamarosan a vízügy – írta bejegyzésében az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Kapcsolódó
Őrült hajók versenyeztek Hartán
A „dunai flúgos futam” jelzőt is kiérdemelte a Hartai-szigetnél immár nyolcadik alkalommal megrendezett Őrült Hajók Versenye.

A magyarországi Duna-szakasz közel természetes állapotú, a hajózási viszonyok szinte állandóan változnak, a hajózás biztonságát csak a változásokat azonnal követő, pontos hajóút kitűzéssel lehet megoldani. A hajóutakat a hajózást irányító jelek, valamint kitűző parti és vízi jelek biztosítják.

A hajózást irányító jelek a közlekedési szabályok megjelenítésére szolgálnak, míg a közlekedési pálya vonalvezetésének megjelölését, a hajóút jellemző pontjait a hajósok számára parti, illetve úszó kitűző jelekkel jelölik meg.

Facebook / Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

260 darab normál bóját jeladóval és 112 darab világítással és jeladóval felszerelt bóját szerzett be a vízügy. A bójákra szerelt kommunikációs eszközök lehetővé teszik a hajózási jelek nyomon követését. Elütés, sodródás esetén a pozíció változást azonnal látni lehet, így a szakemberek a változásokról értesülnek.

A szerkezeteket már tesztelik, a hálózat végleges kiépítése és a háttérszoftverek biztosítása a közeljövőben valósul meg.

Facebook / Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Az úszók pontos helyzete a hajósok számára is elérhető lesz az AIS nyomkövető és elektronikus térkép-megjelenítő rendszeren keresztül. A napelemeknek köszönhetően az okosbóják akkumulátorának töltésére nem lesz szükség, így olcsóbb és környezetbarátabb megoldást biztosítanak.

Kapcsolódó
Októberben megkezdik a dunai világháborús hajóroncsok kiemelését
A hajómaradványok nyolc évtizede nehezítik a közlekedést, fel nem robbant gránátok is vannak rajtuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik