Mozaik

Olyan alacsony a vízszint, hogy szivattyúzzák a vizet a ráckevei Duna-ágba

Pixabay
Pixabay
Az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása következtében rendkívül alacsony vízállás alakult ki a Duna magyarországi szakaszán.

Az alacsony vízszint viszont lehetővé tette, hogy a szokásosnál is precízebben mérjék meg a vízhozamot, illetve a vízszintet az egyes ellenőrzőpontokon – tájékoztatta az MTI-t az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Az alacsony vízállás miatt már 38 napja szivattyúval kell pótolni a vizet a ráckevei (soroksári) Duna-ágba az élővilág védelméért és a vízminőség megőrzéséért.

Tájékoztatásuk szerint Budapesten kedden reggel mindössze 87 centiméter volt a folyó vízszintje. Ilyen kis értékek átlagosan csak kétévenként fordulnak elő.

Kapcsolódó
Természeti kalandok, élő történelem a dunai szigetek között
Tudják, hogy mi a közös Dunasziget, Kimle, Mecsér, Győr, Mosonmagyaróvár, Komárom, Pozsony, Somorja, Nagymegyer, Felbár, Dunaszerdahely településeiben? Mindegyikük a Duna-delta ágas-bogas folyamrendszere által épített környezetben, vagy közvetlen közelében fekszenek. Múltjuk, jelenük és jövőjük szerves része és alakítója ez a csodás folyó, ahogy több tucat ágra foszlik, majd újra egyesül.

Ez a helyzet viszont „ritka lehetőséget kínált a vízügy szakembereinek egy speciális felméréssorozatra”. Mivel a következő napok esőzései miatt vízszintemelkedés várható, a méréseket az elmúlt hétvégén végezték el az OVF koordinációjával a győri, a budapesti és a bajai vízügyi igazgatóság szakemberei.

A vizsgálatok során a Duna több száz kilométeres hazai szakaszán a meghatározó helyszíneken pontosíthatták a mederben lévő víz mennyiségének, illetve magasságának adatait, írta az OVF, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett kisvízszintrögzítés friss adataival a folyó hazai szakaszán biztonságosabbá válik a hajózás és pontosabbá a hidrológiai előrejelzés.

Kapcsolódó
Olyan alacsony a Maros vízszintje, hogy át lehetne rajta sétálni
Rekordértéket közelít a vízszint Makónál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik