Virágzó vidékünk

Leengedik téli vízszintjére a Tisza-tavat

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

A Tisza-tó téli vízszintjének beállítását idén is két lépcsőben hajtra végre a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG).

Az abádszalóki Szalók Yacht Klub kikötő a Tisza-tónál 2020. december 4-én. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság folyamatosan engedi le, illetve állítja be a tó téli vízszintjét, mivel a magas vízszint megtartása árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent. MTI/Czeglédi Zsolt

Az első lépcsőben a tározó vízszintjét csökkentették november 24-ig a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és a KÖTIVIZIG fokozott együttműködése alapján készített monitoring terv alapján.

A második lépcsőben a Tisza-tó alacsonyabb téli vízszintjét a magasabb téli vízszintre állítják be. A munkálatok december 1-jén elkezdődtek, s várhatóan december 11-én fejeződnek be

– olvasható a KÖTIVIZIG weboldalán.

MTI/Czeglédi Zsolt

A tó téli vízszintje 620 (-10 cm) lesz. A végrehajtás ütemét módosíthatja a Tisza folyó mindenkori vízjárása.

A magas vízszint megtartása árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelentene, de a téli alacsony vízállás lehetőséget biztosít a kikötők, strandok és a tározó belső területeire tervezett építési munkák kedvezőbb körülmények közötti elvégzésére.

A télire beállított vízszint a halaknak egybefüggő jégborítottság esetén is biztosítja az átteleléshez szükséges oldott oxigéntartalmat.

Kapcsolódó
Páratlan természeti kincsünk a Tisza-tó
Gazdasági megfontolásból hozták létre a Tisza-tavat, ma madárparadicsom és kedvelt turistacélpont.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik