Történelmi emlékhely lett Petőfi szülőháza

Az 1790 körül épült földszintes, nyeregtetős, náddal fedett, jellegzetes kiskunsági házban működő múzeum 1880 óta látogatható.
Kapcsolódó cikkek

Történelmi emlékhellyé nyilvánították Kiskőrös legféltettebb épületét, az ezt jelző sztélét a napokban avatták fel.

Kapcsolódó
Történelmi emlékhellyé nyilvánították a Siklósi várat
Magyarországon jelenleg 61 történelmi emlékhelyet tartanak számon.

Kiskőrös városa a 19. század vége óta ápolja leghíresebb szülötte, Petőfi Sándor kultuszát. A költő életművét bemutató intézményegyüttes legfontosabb épülete, Petőfi szülőháza.

facebook / Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

A Petőfi emlékév rendezvénysorozat részeként egy sztélét (emlékoszlopot) avattak fel Kiskőrösön. A fémdomborművel és felirattal díszített emlékoszlop röviden ismerteti az emlékházhoz kapcsolódó legfontosabb információkat.

Petőfi születése, és annak helye olyan esemény, és helyszín, amely megváltoztatta Magyarország addigi életét. A Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság javaslatára a kormány 2021-ben emlékhellyé nyilvánították azt.

Petőfi Sándor szülőháza Kiskőrösön máig eredeti állapotában tárja a látogatók elé azt a miliőt, amelyben a költő megszületett, a 19. század első harmadának jellegzetes berendezési tárgyait, szokásait.

facebook / Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

Az 1790 körül épült földszintes, nyeregtetős, náddal fedett, jellegzetes kiskunsági házban működő múzeum 1880 óta látogatható. A Történelmi Emlékhely sztélé avatási ünnepsége keretében két állandó kiállítás is megnyílt Kiskőrösön, Költőnek szült anyám és a 7 év címmel.

Kapcsolódó
Jurtás időutazásra csábít Magyarország legújabb történelmi emlékhelye
A napokban avatták fel a szanki Kun Emlékhelyet a Kiskunságban.