Virágzó vidékünk

A Kisfaludy-ház: egy beteljesült badacsonyi szerelem otthona, a legszebb kilátással

Egy XVIII. századi présház tegnap és ma. Egy szüreti szerelemből született boldog házasság.

Kisfaludy a maga korának rocksztárja volt. Nem egy unalmas klasszikus, hanem egy olyan költő, akinek a szerelmes verseit titokban olvasták

– meséli a Badacsony oldalában fekvő Kisfaludy-háznál Kardos Gábor, a helyi Gasztrohegy-sorozat szellemi atyja a présház egykori tulajdonosáról, Kisfaludy Sándorról. Ma a Badacsony legmagasabban fekvő éttermét találjuk itt, amely a honlapján büszkén hirdeti magáról, hogy a legszebb panorámát is birtokolja a vendéglők közül.

A barokk stílusú présház a XVIII. században épült. Egykori költő-tulajdonosát jogi pályára szánta az édesapja, de katona lett, a bécsi testőrség tagja. Francia hadifogságban írta a Himfy dalait, szerelmes verseit Szegedy Rózához, akit egy badacsonyi szüreten ismert meg.

A Szegedy Róza Házban, a Kisfaludy-ház szomszédságában élhettek, így költőinktől szokatlan módon beteljesedett a szerelmük.

Tóti-hegy: a Balaton-felvidék panorámáinak alig ismert királya
Tökéletesebb kilátás nincs: 360 fok, Káli-medence, Tapolcai-medence, Badacsony, Balaton.

A múzsa házából irodalmi emlékmúzeum lett (természetesen a Kisfaludy utcában található, a ház specialitása pedig a honlapja szerint a Szegedy Róza receptje alapján készített ürmös bor). A költő présházából borpince, borterasz, étterem.

Ma már nem ismerne rá Kisfaludy Sándor, csak fotókon látszik az eredeti állapotában. Öt éve az önkormányzat vásárolta meg a házat, mi üzemeltetjük

– mondja a körben álló újságíróknak Török Péter társüzletvezető, amikor Kardos Gábortól ügyesen kiharcolja a szót.

Fotó: kisfaludihaz.hu

A Kisfaludy-ház télen-nyáron nyitvatartó hely lett, csatlakozva a télen-nyáron Balaton, illetve a télen-nyáron Badacsony nevű programokhoz. Mint vendéglátóinktól halljuk, munkahely-megtartó szerepe is van mindennek.

Télen csak azok a helyek vannak nyitva, amelyek tényleg a minőséget képviselik, ez egy szűrő. Amelyek pedig télen nincsenek nyitva, azoknak nyáron sem kellene

– mondja Kardos Gábor, immár a hegyről lefelé jövet, miután megkóstoltuk a pincében a ház által kínált bor, vad-párosítást. Tökéletes volt.

Fotók: Gasztrohegy

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik