Mozaik

Negyven éve készült a Pogány Madonna

A magyar mozitörténet egyik ikonikus alkotását a főszerepet is alakító Bujtor István novellája alapján írták, 1980-ban forgatták és fejezték be a filmet.

Balaton, vitorlások, műtárgylopás, gyilkosságok, autós üldözés 1200-es Ladával, motorcsónakos és helikopteres akciójelenet, vicces beszólások és sok-sok bunyó.

Talán nincs is az országban olyan filmrajongó, aki ne vágná rá egyből: ez a Pogány Madonna. Idén negyven éve készült el a magyar filmtörténet egyik első bunyós akció-vígjátéka (Révész György ugyancsak Bujtor István főszereplésével 1969-ben elkészített egy James Bond-paródiát, Az oroszlán ugrani készül című filmet), amit – nem nehéz kitalálni – a Bud Spencer filmek ihlettek. Nem is véletlen, hogy a filmet az olasz pofonosztó magyar szinkronhangja, Bujtor István találta ki, az ő novellájából készült a forgatókönyv és Mészáros Gyula rendezése alatt a főszerepet is Bujtor játszotta.

Mennyire ismered a magyar filmeket? Teszteld tudásod!
Tudod hol játszódnak a klasszikus magyar filmek? Most kipróbálhatod magad!

A színész egy percig sem titkolta, hogy már régóta szeretett volna forgatni egy magyar Piedone filmet. Egy nyilatkozatában elmondta, hogy a végső lökést egy személyes találkozás adta meg, a Sándor Mátyás film forgatásán volt szerencséje Bud Spencerrel találkozni, és ezután kezdte el írni a Pogány Madonnát.

Kakukk jelentkezz! Itt Galamb!

– hívja Kardos doktor a központot az 1200-es fedett rendőrségi autóból egy URH-készülékkel, amihez kagylós telefont csatlakoztattak.

Azt hiszem minden rajongónak megvan ez a kép a film elejéről, ahogy az is, mikor Hernádi Judit merészen kigombolt blúzban fogadja a rendőrpárost, akik nem is nagyon tudnak másfelé nézni. Az egyedisége, újdonsága mellett talán épp ez volt a Pogány Madonna sikere, a pontosan eltalált és profi módon eljátszott karakterek, hiszen még a mellékszerepeket is igazan nagy színészek játszották.

Új színekben ragyog a mozikban az 50 éves Egri csillagok
A legtöbb filmszínházban iskolák részére kedvezményes csoportos vetítéseken is megtekinthető az alkotás.

A történet

A Tihanyi Apátságból ellopják a Pogány Madonnát, egy aranyszobrot, mely Déméter istennőt ábrázolja. A rablást több gyilkosság is követi és mivel profikról lehet szó, nyomot sem igen hagynak maguk után. A rendőrségi nyomozást Kardos doktor (Ker András) vezeti, egy a fiatal, csetlő-botló, de igen ambiciózus rendőrtiszt. A kapitány kérésére azonban arra kényszerül, hogy a minden hájjal megkent, igazi fenegyerek rendőrhadnagyot, Ötvös Csöpit is segítségül hívja.

Igazán szórakoztató figura Kardos, aki rendszerint rossz nyomon jár, de legalább mindig éhes és sosem tudja felhívni a feleségét. Ahogy feledhetetlen a mindenes karaktere, a nagyfröccsért bármilyen titkosrendőri munkát elvállaló Matuska (Bánhidi László), na és persze Csöpi, a balatoni fenegyerek, akit mindenki ismer, erős, vagány, vitorlázik, motorcsónakot vezet, úgy hajtja a Ladát, mint egy rally versenyző és persze legyőzhetetlen, úgy verekszik, mint Piedone.

A szobor

A Pogány Madonna egy kitalált műtárgy, amelyet gipszből készítettek. Déméter istenasszonyt ábrázolja, aki a görög mitológiában a földművelés és a termékenység istennője, és ma már inkább bronz, mint arany színe van, mesélte az Infostarnak korábban Bujtor Balázs, Bujtor István színművész fia. A Pogány Madonna harminc éven át a balatonföldvári Holovits György vitorlázóé volt, aki egy verseny fődíjaként nyerte el a film után, később pedig Bujtor István özvegyének ajándékozta.

Az alkotás már az 1981 májusi bemutatókor nézettségi rekordokat döntött, és egy évvel később már 1,3 millió fizető nézőről szóltak a híradások. A Pogány Madonna nem csak itthon lett sikeres: összesen 28(!) országban vetítették a mozik és a televíziós csatornák. A film után természetesen érkeztek a folytatások (Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, Hamis a baba), de egyik sem tudta megközelíteni azt a nézettséget, amit a Pogány Madonna hozott.

Kiemelt fotó: vimeo/Nemzeti Filmintézet

Rangos díjat kapott a magyar színészvilág élő legendája
Legnépszerűbb szerepei a televízióhoz kötődnek.
Olvasói sztorik