Életmód

Kedvenc magyar filmek, amikért ma is rajongunk

A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év, mely idő alatt számtalan sikerfilm született.
Korábban a témában:

A Filmalap tavaly április 30-át kinevezte a magyar film ünnepének. A programsorozathoz országszerte több mint 100 szervezet csatlakozott, és végül mintegy 50 helyszínen voltak magyar filmes programok mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban Budapesten, a nagyvárosokban és legkisebb településeken egyaránt- írja a filmvilág. blog.hu

Idén is folytatódott a kezdeményezés

A hazai forgalmazók jelentős része már csatlakozott a kezdeményezéshez, és közreműködésüknek köszönhetően kedvezményes feltételekkel kölcsönözhetők a legújabb magyar filmek a magyar film napjára. A mintegy 70 új mozifilmmel együtt a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum 61 felújított és digitalizált klasszikust tartalmazó listát, továbbá népszerű rajzfilmekből 6 animációs filmcsokrot állított össze, melyek szintén jelentős kedvezménnyel vetíthetők április 30-án. A filmlisták megtekinthetők a Filmalap honlapján. 

Az első magyar film, “A táncz” bemutatója 1901. április 30-án volt, ezért lett ez a nap a magyar film napja. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet. Ezt hívatott megünnepelni a magyar film napja, amelyhez filmszínházak, forgalmazók, művelődési házak, könyvtárak, iskolák és sok más kulturális és oktatási intézmény is csatlakozott.

Ízelítő kedvenc magyar filmjeinkből

Tüskevár

Valahol Európában

István, a király

A Pál utcai fiúk

János vitéz

Indul a bakterház

Meseautó

Üvegtigris

Tizedes meg a többiek

Vuk

Liliomfi

A kőszívű ember fiai

Hyppolit, a lakáj

Körhinta

Lúdas Matyi

Címlapfotó: youtube.com

Várja a Tüskevár rajongókat Matula bácsi kunyhója
A filmből ismert csónak is megtekinthető a Diás-szigeten.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.