Életmód

Kedvenc magyar filmek, amikért ma is rajongunk

A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év, mely idő alatt számtalan sikerfilm született.

A Filmalap tavaly április 30-át kinevezte a magyar film ünnepének. A programsorozathoz országszerte több mint 100 szervezet csatlakozott, és végül mintegy 50 helyszínen voltak magyar filmes programok mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban Budapesten, a nagyvárosokban és legkisebb településeken egyaránt- írja a filmvilág. blog.hu

Idén is folytatódott a kezdeményezés

A hazai forgalmazók jelentős része már csatlakozott a kezdeményezéshez, és közreműködésüknek köszönhetően kedvezményes feltételekkel kölcsönözhetők a legújabb magyar filmek a magyar film napjára. A mintegy 70 új mozifilmmel együtt a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum 61 felújított és digitalizált klasszikust tartalmazó listát, továbbá népszerű rajzfilmekből 6 animációs filmcsokrot állított össze, melyek szintén jelentős kedvezménnyel vetíthetők április 30-án. A filmlisták megtekinthetők a Filmalap honlapján. 

Az első magyar film, “A táncz” bemutatója 1901. április 30-án volt, ezért lett ez a nap a magyar film napja. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet. Ezt hívatott megünnepelni a magyar film napja, amelyhez filmszínházak, forgalmazók, művelődési házak, könyvtárak, iskolák és sok más kulturális és oktatási intézmény is csatlakozott.

Ízelítő kedvenc magyar filmjeinkből

Tüskevár

Valahol Európában

István, a király

A Pál utcai fiúk

János vitéz

Indul a bakterház

Meseautó

Üvegtigris

Tizedes meg a többiek

Vuk

Liliomfi

A kőszívű ember fiai

Hyppolit, a lakáj

Körhinta

Lúdas Matyi

Címlapfotó: youtube.com

Várja a Tüskevár rajongókat Matula bácsi kunyhója
A filmből ismert csónak is megtekinthető a Diás-szigeten.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik