Virágzó vidékünk

Gáz helyett szalmával és kukoricaszárral is fűt egy alföldi önkormányzat

pixabay
pixabay
A településen a gázfűtés csak biztonsági vésztartalék, a villamos energiával pedig eddig is spóroltak.

A Csongrád-Csanád megyei Árpádhalmon nem zárnak be intézményt az elszállt energiaköltségek miatt, írta a Délmagyar.

Négy önkormánnzati intézménye van a településnek: az egészségházat is magába foglaló polgármesteri hivatal, az óvoda, az idősek napközije – ami jelenleg felújítás alatt áll -, illetve a kastélyban a művelődési ház és könyvtár.

Mind a négy helyszínen rendelkezünk gázfűtéssel, de ezeket már évek óta nem használjuk. Vegyes tüzelésű kazánokkal oldjuk meg a fűtést. A gázrendszerre azért van szükség, hogy ha valamilyen okból nem tudjuk használni a kazánt, például mert elromlik, akkor nem maradunk hidegben

– mondta a portálnak Vágó Miklós, Árpádhalom polgármestere.

A kazánokat fával, szalma- és kukoricaszárral fűtik. A fát két helyről szerezték be, részben vásárolták, illetve folyamatosan gyűjtik a településen a hulladékfákat, gallyakat.

A szalma- és kukoricabálák egy részét ugyancsak vásárolták, illetve adományként kapták a polgármester mezőgazdasági cégétől.

Nagyjából háromezer szalmabálánk van, és körülbelül ezer kukoricaszár bálánk. Ezeknek elégnek kell lenni a télen, akkor is, ha nagyon hideg lesz. Felállítottunk három hatalmas fóliasátrat, így az időjárás viszontagságaitól is megvédjük a bálákat, nem áznak el

– közölte Vágó Miklós, hozzáfűzve, hogy még az árrobbanás előtti árhoz viszonyítva is csak töredékébe kerül a fűtés, mintha gázzal fűtenének.

Az elektromos árammal nem tudnak spórolni, egyelőre nincsenek az intézményeken napelemek, de tervezik a felszerelésüket. A kastélyhoz viszont időzítős kapcsolót szereltek fel a külső világításhoz, hogy véletlenül se égjenek tovább a lámpák, mint kellene.

Kapcsolódó
Nappali melegedővel segíti a helyi lakosokat a tolnai falu
A meleg mellett programokat is kínálnak a helyieknek Gerjenben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik