Életmód

Egy főre csökkentenék a mindszenti idősotthon férőhelyeinek számát

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
A rezsiválságban első olvasatra meglehetősen furcsa ez, de van rá magyarázat.

A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás (HTKT) által fenntartott mindszenti bentlakásos idősek otthona a téli időszakra Hódmezővásárhelyre, a Kovács-Kűry Időskorúak Otthonába költözik, gondozóik is ott dolgoznak majd az április 30-áig tartó időszakban. Ezt a fűtési költségek drasztikus emelkedésével indokolták – írta a Délmagyar.

A hír nagy felháborodást keltett a kisvárosban, lakossági fórumon és demonstráción is tiltakoztak ellene – mindhiába.

Ha az időseket az átmeneti időszakra elköltöztetik, akkor az otthon 2023. december 31-éig érvényes belügyminisztériumi működési engedélye automatikusan megszűnik

– nyilatkozta Pálinkó Máté, a mindszenti önkormányzat egyik képviselője.

Azért, hogy ne szűnjön meg a mindszenti telephely az idősek átmeneti elköltöztetésével, a képviselő-testület megtalálta a megoldást, miszerint a mindszenti idősek otthonában az ellátottak száma a téli időszakban 1 fő legyen.

Mint az a november 3-ai testületi ülésen elhangzott:

kezdeményezik a HTKT-nál, mint az intézmény fenntartójánál, hogy az ideiglenes elhelyezés idejére a Kapcsolat Központ alapító okiratát módosítsák, a mindszenti telephely férőhelyeinek számát 1 főre csökkentsék. Ha az ellátottak visszatérnek május 1-jén Mindszentre, akkor pedig az alapító okiratban emeljék meg az ellátottak számát ismét 20 főre.

Az alapító okirat módosítása nem jár a működési engedély megszűnésével, így bizakodnak, hogy a Belügyminisztérium Szociális- és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya kedvezően foglal állást az ügyben.

Kapcsolódó
Újraírta az idősotthonok életét a koronavírus
A látogatási tilalom miatt még több dologra kell figyelniük a szociális szférában dolgozó gondozóknak, ápolóknak és orvosoknak is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik