Életmód

Újraírta az idősotthonok életét a koronavírus

A látogatási tilalom miatt még több dologra kell figyelniük a szociális szférában dolgozó gondozóknak, ápolóknak és orvosoknak is.

A koronavírus elleni küzdelemben fontos feladat az egymásra való odafigyelés. Fokozottan igaz ez idős szeretteink esetében, különösen akkor, ha valamilyen szociális intézmény lakói. A COVID-19 megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős korosztályt érinti. A vírus terjedésének megakadályozására rendelte el március 8-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ – határozatlan időre – a teljes látogatási tilalmat az idősotthonokban is.

A  köznyugalom megőrzésének és a felesleges pánik elkerülésének szándékával, a szociális szférában dolgozók munkája segítése céljából , az előírások maradéktalan betartására ösztönözve fogalmazta meg gondolatait Dr. Nagy Viktor jogász, szociális menedzser, a Magyarok Nagyasszonya Társaság fenntartásában működő Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthonának, valamint a Szent Bernát Alapítvány által fenntartott Szent Bernát Ház bentlakásos idősek otthonának intézményvezetője az ugytudjuk.hu portálnak.

Tisztán kell látni, hogy ezen rendelkezés maradéktalan betartása elsősorban a gondjainkra bízott időseink érdekeit szolgálja. Tudatában vagyok annak, hogy az intézkedések következtében a hozzátartozók látogatásának elmaradása kétséget, félelmet kelthet bentlakóinkban. A kapcsolattartási jog ilyetén korlátozása azonban új kihívások elé állít bennünket. Alternatív megoldásként a gyakoribb telefonos kapcsolatfelvétel ösztönzése, az internetes felületek segítségül hívása megnyugtatólag hat idős ellátottra és minden érintettre egyaránt

– tanácsolta a szakember.

Dr. Nagy Viktor azt is kiemelte, hogy az intézményekben élő idősek napi tájékoztatása, az aktuális helyzet objektív ismertetése különösen fontos. A mentálhigiénéért felelős dolgozóik segítségével vázolják fel a reális, de ugyanakkor a lehetőségekhez képest az ellátottak számára megnyugtató képet a jelenlegi helyzetről.

Küldhetünk csomagot is szeretteinknek, de kizárólag gyári csomagolású, igazolható forrásból származó bolti élelmiszerek beküldése ajánlott.

A járványveszély kezelésében az egészségügyi biztonságért felelős intézményi orvosé a felelősség, így vele kell konzultni bármilyen kérdésben, hogy elkerüljük a félreértesülés kockázatát, és a minimálisra csökkentsük a fertőzésveszélyt.

A legfontosabb pedig, hogy vigyázzunk az idősekre, ne kockáztassuk az egészségüket és az életüket felelőtlenül és tájékozatlanul.

Kiemelt kép: MTI/Bugány János

Koronavírus: civil közösség alakult Zalaegerszegen az idős emberek segítésére
Néhány óra alatt megmozdult a város, sokan segítő kezet nyújtanának.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik