Virágzó vidékünk

Ritkán látható nagylepkét fedeztek fel a Kiskunságban

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park
Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park
Gyermekláncfűre petéznek a különös lepkék.

Ritka lepkefaj, a sávos szövő (másik nevén: sávos pohók, Lemonia dumi) egyedét figyelték meg a Kolon-tónál, olvastuk a Kiskunsági Nemzeti Park cikkében.

Az apró rovarok az évnek ebben az szakaszában már túl vannak a peterakás időszakán, a szeptember elején kikelt imágók gyermekláncfűre, keszeg salátára, hölgymál- és oroszlánfog fajokra rakják petéiket. A hernyók a következő év áprilisában kikelnek, és június végén bebábozódnak. A báb áttelel, majd az imágók a következő év szeptemberében kelnek ki.

A hazánkban ritkán látható nagylepkét a Kolon-tavi Madárvárta mellett fedezte fel Nyúl Mihály őrszolgálati csoportvezető.

Wikipedia

A sávos szövő szárnyfesztávolsága mindössze 4-5 centiméter, szárnyai gyengén pikkelyezettek, sötétbarna színűek. Szárnyukon keresztben világosabb sáv húzódik keresztül, az elülső szárnyukon pedig kör alakú fotot viselnek. A ritka faj jellegzetes ismertetőjegye az erősen szőrözött, világosbarna színű tor.

A sávos pohóknak Magyarországról kevés előfordulási adata ismert, a Dunántúlon, a Kiskunság egyes részein és az Északi-középhegységben figyelték meg. Sík- és dombvidékek rövid füvű területein és legeltetett füves területeken találkozhatunk vele.

A védett faj egyedeinek természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

Kapcsolódó
Bárki kiszínezheti az ország lepketérképét
Segítőket várnak Magyarország online Lepketérképének szerkesztéséhez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik