Virágzó vidékünk

Derekegyházi templom a legjobb épület idén az országban

A Váncza Művek épülete és Rátgéber László terve nyerte idén a Média Építészeti Díját - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az Építészfórum 18. alkalommal ismerte el az idei év legkiemelkedőbb alkotásait a Média Építészeti Díja gála keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban szombaton este.

Mint kiemelték, a szakmai esemény különlegessége, hogy zsűrizése a nagyközönség előtt zajlik: a nemzetközi előzsűri által kiválasztott finalisták a gálaesten maguk mutatták be projektjeiket. Idén 76 épületet, 59 tervet és 29 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül egy családi ház, egy egyetemi épület, egy templom, egy rendezvényterem és egy irodaház versengett az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig négy diplomamunka és egy tervpályázatra készített pályamű mérkőzött meg egymással.

A legjobb épület díját a sajtó képviselőiből és szakértőkből álló zsűri a Váncza Műveknek ítélte oda a derekegyházi Szentháromság-templomért, amely 777 év után nyújt újra önálló imahelyet a településnek.

A tervek közül a zsűri Rátgéber Lászlónak a palkonyai pincesor revitalizációját célzó tervéért ítélte oda a legjobbnak járó elismerést. A tervező a villányi borvidéket vizsgálva úgy ítélte meg, hogy a térségnek már nincs szüksége újabb nagyméretű borászatokra, helyette inkább a kisebb, autentikus pincék megsegítését és fejlesztését célozta elképzelésével.

A zsűri mellett a közönség is megoszthatta véleményét előzetes online szavazáson.

  • A HVG és az Építészfórum összesített voksai alapján a közönség tetszését az épületek közül az alsóbogáti Magtár rendezvényterem nyerte el, melyet az MM Művek tervezett.
  • A tervek közül a közönségdíjat az Archi.doc Építésziroda, a Narmer Építész Stúdió, a Fejérdy + Bartók Műterem és a CAN Architects kapta a PPKE új Campusa meghívásos tervpályázatra benyújtott munkájukért.
  • Az épített környezet kategória közönségdíját idén a GINKGO-Zöld Építész Iroda és a MICROarchitects munkája, az Égigérő Óvoda nyerte el.

A Perika-díjat Lakner Antal képzőművész érdemelte ki. Az Építészfórum társalapítója, három éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerés olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet mellett több tudományos vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtenek.

Az Építészfórum egy olyan mestert tüntet ki minden évben, akire oktatóként, alkotóként sokan felnéznek, akinek sokan tartoznak hálával szakmai tudásért és segítségért. Idén ez Pelényi Margit Ybl-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetsége Mesteriskolájának mestere volt.

Az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját a Paulinyi and Partners csapatának az Etele Pláza tervezéséért, míg az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat a Pohlen Dach Hungária Bt.-nek ítélték oda. Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját a Benczúr-Weichinger Studio tervezői nyerték el a Normafa Kapuja Látogatóközpontért.

A Nagyberuházások Különdíját megosztva a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyért a Konkrét Stúdiónak, valamint az OTP új székházáért a Földes és Társai Építészirodának nyújtották át. A Napelemes Ingatlanfejlesztések Különdíját a D4 Építész Stúdió vehette át a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonáért az Optimum Solartól.

A MÉD gálán került sor a Wienerberger Zrt. Esztétika és fenntarthatóság címmel meghirdetett nyílt építészeti tervpályázatának ünnepélyes díjátadójára is, melynek győztese Bálint Zoltán Fészek menedékház pályázata lett. A Szónok Születik Retorikaiskola Legjobb Prezentáció Közönségdíját Valkai Csaba és Fülöp-Vadadi Adrienn előadása nyerte el szentendrei családi házukról. (MTI)

Kapcsolódó
Megóvják a nádfedeles halászházakat Csongrádon
A műemlékegyüttes az Alföldön páratlan módon őrzi az évszázadokkal ezelőtti népi építkezés kultúráját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik