Virágzó vidékünk

Attraktív madárritkaság lepte meg a Zagyva-völgyet

Bükki Nemzeti Park
Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park arról számolt be, hogy három példány vörösnyakú ludat (Branta ruficollis) sikerült észlelniük Hatvan térségében, a régi cukorgyári ülepítőtavak, újabb nevén a Kincsem-tó környékén. Körülbelül 150 példány nagy lilik társaságában, szántóföldi táplálkozás közben sikerült megfigyelni őket.

Elmondásuk szerint ennek a rendkívül attraktív vadlúdfajnak a feltűnése a Zagyva-völgy felső szakaszán igazi különlegesség, korábban még nem is volt rá példa! Ennek oka, hogy a térségben nincsenek alkalmas vadlúd-élőhelyek. Bár megfelelő táplálkozóhelyek még akadnak, a vadludak számára azonban az is fontos, hogy viszonylag nagy kiterjedésű, háborítatlan vízfelület legyen a közelben.

A valaha volt cukorgyári ülepítőtavak ma már helyi védettséget élveznek, így nyugalmas pihenőhelyül szolgálnak a vonuló vízimadaraknak. Kis kiterjedésük miatt azonban csak ritkán jelennek meg itt vadludak, és általában csak az országosan is gyakori fajok tűnnek fel, így főként nagy lilik és nyári lúd. A mostani különleges vendégek mellett az idei évben már az is meglepetést okozott a területen, hogy az országosan igen megritkult tundralúd két példánya is megpihent a tavakon.

wikimedia commons

A vörösnyakú lúd veszélyeztetett faj, világállománya mindössze 18-19 000 párra tehető. A szibériai tundrákon fészkel, a telet főként a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger mellékén tölti. Az utóbbi években megfigyelhető a vonulási útvonaluk nyugatabbra tolódása csakúgy, mint több más vadlúdfaj esetében is.

Ennek köszönhetően egyre nagyobb számban érkeznek télire a Kárpát-medencébe vörösnyakú ludak, és így a faj védelme szempontjából a magyarországi szakemberekre is nagyobb felelősség hárul. Világállománya sajnos csökkenő trendet mutat, mely mögött több tényező is áll, így a vadászat, a mezőgazdaság átalakulása, az élőhelyek megszüntetése.

Mostani megfigyelés rámutatott arra, hogy a klasszikus vadlúd élőhelyeken (Hortobágy, Kiskunság) kívül már az egészen kis vizes élőhelyeken is feltűnhetnek vörösnyakú ludak. Akár egy kisebb létszámú nagy lilik csapatba is könnyen vegyülhetnek e fokozottan védett faj egyedei. Ezek az adatok a faj hazai védelme szempontjából is fontosak lehetnek, rávilágítanak arra, hogy már nem csak a tradicionális előfordulási helyein kell odafigyelni rájuk.

A nemzeti park ezúton is szeretné a vadászok figyelmét, hogy a vadlúdvadászatok során alaposan tanulmányozzák a vadászható nagy lilikek csapatát, hogy a védett vörösnyakú társaik ne kerüljenek terítékre!

Kapcsolódó
Egymillió forint értékű madarak csapódtak a Tatára érkezett nyolcezer vadlúdhoz
Vörösnyakú lúdból jellemzően november 5-e környékén szokták észlelni az első példányokat.
Olvasói sztorik