Virágzó vidékünk

Rendkívüli magyar természetvédelemi sikerek születtek

MTVA FOTÓ: MOLNÁR-BERNÁTH LÁSZLÓ
MTVA FOTÓ: MOLNÁR-BERNÁTH LÁSZLÓ
Magyarország rendkívüli sikereket ért el az egyetlen, dedikáltan környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató uniós forrás tekintetében, hiszen eddig 41 LIFE projekt keretében csaknem 70 millió euró összegű támogatást nyert el - jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a "Szikes Vizes Élőhelyláncolat" LIFE nyitókonferencián, Balmazújvárosban.

Az Európai Bizottság a legsikeresebben zárult LIFE projekteknek járó elismerésként hét magyarországi programot díjazott “Best” projekt, ezen belül a rákosi vipera és a pannon magbank programot a “Best of the best” projekt címmel.

Az idén 30 éves LIFE projekt 2021-ben indult új, hétéves időszakának első pályázati ciklusában két belföldi projekt is sikeres lett az európai uniós elbírálás alkalmával.

Ebből az egyik a jelenleg induló, természetes vízjárás rehabilitációját célozza egy hortobágyi vizes élőhelyláncolat vízhiányának felszámolása érdekében, mintegy 2,4 millió euró uniós támogatással. Az alföldi vizes élőhelyeken kialakult csapadékhiányból fakadó problémák megoldása érdekében kiemelt jelentőségű a természetvédelem, a legeltetést végző gazdálkodók és a vízügyi szakemberek összefogása

– mondta az eseményen az államtitkár.

Rácz András beszámolt a hagyományos LIFE projekteken túl a 2019-ben indított pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzését célzó LIFE integrált projektről is, amely 5,5 milliárd forint összköltséggel, széles körű együttműködéssel számos gazdálkodást érintő tevékenységet foglal magában.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az állami természetvédelem, illetve a nemzeti park igazgatóságok birtokában az elmúlt 30 év során rendkívül kiterjedt tudás és tapasztalat halmozódott fel.

A LIFE projekten túl az utóbbi körülbelül 10 évben Magyarország eddig soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat mintegy 300 projekt keretében, több mint 80 milliárd forint összértékkel, körülbelül 300 ezer hektáron. Ezen projektek nagy része klasszikus élőhelyrekonstukciós beruházás volt, amelynek kétharmada vizes élőhelyeket célzott

– tette hozzá.

Rácz András rendkívül fontosnak jelölte meg az állami intézkedéseket, illetve a nemzeti park igazgatóságok 1400 munkatársának erőfeszítését a természetvédelem területén. Ezen felül a helybéliek, a gazdálkodók, az önkormányzatok és a civil szervezetek összefogása is elengedhetetlen a sikeres természetvédelmi tevékenység érdekében – méltatta az együttműködést az államtitkár. (MTI)

Kapcsolódó
Először adták át a környezetvédelem Nobel-díjait
A következő tíz év "döntő évtized" lesz a bolygó számára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik