MTI/Nyikos Péter
Virágzó vidékünk

30 éves az ország legkülönlegesebb nemzeti parkja

A Fertő-Hanság Nemzeti Park a vizes élőhelyeivel, a szárazföldi folyami deltájával, a Fertő-tó különleges élővilágával, a szikes puszták ritka növényeivel páratlan kincse Magyarországnak.

Amikor nemzeti parkról beszélünk, szinte egy emberként gondol mindenki a megóvandó környezetre, a természetvédelemre, és ez pontosan így is van.

Kapcsolódó
25 éves a Duna-Dráva Nemzeti Park
A területén lévő Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumot Európa Amazonasaként is emlegetik.

A Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint ugyanis a nemzeti park olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is – írja a témában a Wikipédia szócikke.

MTI/ Molnár-Bernáth László

A Fertő és vidéke 1977-től tájvédelmi körzet, 1979-től az UNESCO Bioszféra Rezervátum hálózatának tagja, 1989 óta pedig mint jelentős vizes élőhely, az úgynevezett Ramsari-területek között is szerepel. A terület 1991-ben nyerte el a nemzeti park rangot. Az osztrák és a magyar nemzeti park területeinek összekapcsolásával 1994 tavaszán létrejött hazánk első határon átnyúló nemzeti parkja.

A nemzeti park Öntésmajorban ünnepel

A fennállás 30. évfordulóját ünneplő szeptember 18-i rendezvény jellege szerint családi nap, ahol az érdeklődőket kulturális műsorokkal, szakmai és gyerekprogramokkal (kézműveskedés, népi játszótér, íjászat), illetve vásárral szórakoztatják helyi művészeti csoportok, termelők, alkotók segítségével. Az eseményre 9 – 18 óra között kerül sor itt: Hanság Élővilága Kiállítás és Környezete (9339 Öntésmajor, Rákóczi F. u. 1.).

A Fertő-Hanság Nemzeti Park teljes területe 23 731 hektár és különböző éghajlati övezetek, vizes élőhelyek, növény- és állatföldrajzi határok találkozási helye, ezért Európában egyedülálló adottságok és a kis területen előforduló élőhelyek sokszínűsége határozzák meg e táj arculatát.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A nemzeti park mozaikos szerkezetű. Főbb területei a Fertő-táj, a Hanság a Tóközzel, valamint a Répce mente. Maga a Fertő-tó egy Közép-Ázsiától ideáig húzódó, sajátos, sótűrő növényzettel borított, szikes tófüzér legnyugatibb állóvize, Közép-Európa harmadik legnagyobb tava. A Fertő 2001-től a világörökség része.

A nemezti parkban három tájvédelmi körzet található: a Soproni, Pannonhalmi és a Szigetközi Tájvédelmi Körzet.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A tavon és a tó nádas mocsarában, a Fertőzug szikes tavain valamint a környező vizenyős mocsár- és lápréteken vízi gerinctelenek, halak, kétéltűek, madarak páratlan fajgazdagsága figyelhető meg.

A nemzeti park területén olyan ritka növényeket láthatunk, mint a boldogasszony papucsa (másik nevén rigópohár), a légybangó, a pókbangó, a tarka és a törpe nőszirom és itt nyílnak a kosborok is. Sok védett lepkefaj talált a területen élőhelyet, például a nagy pávaszem, a tölgyfaszender, a sápadt szemeslepke vagy a halálfejes lepke. De itt él a Fertő ritka hüllője, a fokozottan védett rákosi vipera vagy más néven parlagi vipera.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A terület madárvilágáról pedig akár egy külön cikket is írhatnánk. Fészkel itt nagy kócsag, bíbic, kanalasgém és nyári lúd. Madárvonulás idején megjelennek a cankók, partfutók, énekesmadarak. Ritka madarak is előfordulnak, mint a vörösnyakú lúd, vörös gém, réti sas és a kékes rétihéja. A Fertő-tó legértékesebb halai a réti csík, a csuka, a lápi póc, a compó és a garda, a Duna-deltában pedig minden népszerű halfajjal lehet találkozni, és a Szigetköz folyóágaiban előfordulhatnak tokhalak is, sajnos egyre ritkábban, bár a szakemberek már dolgoznak a visszatelepítéseken.

Érdemes még pár szót említeni Szigetközről, ami egy szárazföldi Duna-delta. Ahogy a Duna a Bécsi medencéből átjön a Kárpát medencébe, a Kisalföldön lelassul a folyása, és ugyan úgy szétterül a folyó, több ágra bomlik, mint mikor a tengerbe ér. A szlovák területen Csallóköz, a magyar oldalon Szigetköz a delta neve.

MTI/Nyikos Péter

Szigetköz a Duna fő ága és a belőle Dunacsún és Dunakiliti között kiágazó, Véneknél visszatorkolló Mosoni-Duna által határolt táj. A Szigetköz megnevezés találóan jellemzi fizikai, fölrajzi arculatát, úgyszólván egész területe mozaikszerűen tevődik össze folyómedrek, erek, fokok, holtágak szabdalta szigetekből.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területe olyan különleges élményt nyújt a természet szerelmeseinek, ami néhány napos túrák során biztos, hogy kimeríthetetlen. Ide minden évben el kell látogatni és kutatni újabb és újabb zöld kalandok után.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.