Virágzó vidékünk

Vadludak tízezrei táboroznak a Fertő-tónál

A napokban 24 ezer nagy liliket számoltak a Fertő magyar részén.

Az északról, több mint 4000 kilométerről érkező nagy lilikek a tél bizonyos részében jellemzően összegyűlnek a nagyobb tavaink környékén. A Fertő-tó lakatlan részét hideg szél és jegesedés jellemzi – ez a környezet azonban a nagy lilik számára teljesen ideális. Ezért nem meglepő, hogy több tízezer madár bukkant fel itt a közelmúltban, írja a sopronmedia.hu.

Tízezrével érkeznek telelni a vadludak hazánkba
Magyarország kedvelt átmeneti otthonuk ezeknek a madaraknak.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai január 11-én 24 ezer nagy liliket számoltak a Fertő magyar részén.

Az időjárás, amelyet nálunk találnak, nagyjából megfelel annak, amely a költési időszakuk egy részén uralkodik a fészkelőhelyükön. Ezért nem érinti különösebben rosszul a madarakat, hogy itt gyakran fagy és csapadékos az időjárás. A nagy lilikek akárcsak a többi nagy vizünknél, a Fertő esetében is a vízen éjszakáznak és onnan járnak ki táplálkozni

– világított rá Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park osztályvezetője.

A nagy lilikek száma évről-évre nő hazánkban. Ebben a folyamatban azonban semmilyen rendkívülit nem találnak a szakemberek, bár a laikusok számára a több tízezres szám szinte hihetetlen.

A kilencvenes években kevesebb ilyen madár vonult át Magyarországon. Ennek az oka valószínűleg nem az akkori állomány kisebb volta lehetett. Ugyanis ezek a madarak a vonulási útvonalukat időről-időre változtatják a mindenkori körülményeknek megfelelően. Az előbb említett évtizedben például a vetési lúd volt nagyon gyakori errefelé, amelyből ma szinte alig bukkan fel néhány egyed. A nagy lilik 20-40 ezres példányszáma, amely jelenleg a Fertő tónál található, most már tulajdonképpen átlagosnak tekinthető

– emelte ki a szakember.

Ha jelentősen lehűlne a levegő vagy erős havazás jönne, a madarak  felkerekednének az atlanti partvidékre. Mivel azonban évek óta az enyhe tél a jellemző, gyakran csak márciusban hagyják el a mi vidékünket a nagy lilikek, és indulnak vissza északra, a fészkelőhelyükre.

Kiemelt kép: Wikimedia/Pellinger Attila

Egymillió forint értékű madarak csapódtak a Tatára érkezett nyolcezer vadlúdhoz
Vörösnyakú lúdból jellemzően november 5-e környékén szokták észlelni az első példányokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik