Virágzó vidékünk

Öten kapták meg idén az Aktív Magyarországért díjat

filmdzsungel tv
filmdzsungel tv
Az elismeréseket Egerben adták át.

Második alkalommal adták át az Aktív Magyarországért díjakat. A tavaly alapított állami kitüntetés azoknak a szakembereknek a munkáját díjazza, akik az aktív életmód és aktív turizmus területén példamutató, kiemelkedő tevékenységet végeztek.

Így a díjazottak között voltak idén a PET Kupa szervezői, utazási iroda vezető, turisztikai szakember, sportrendezvény szervező és marketing szakember is. A díjakat az Aktív Magyarország konferencián Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár adta át Egerben.

A díjazottak

Dallos Sándor, a Vidám Delfin Kemping, Panzió és Utazási Iroda ügyvezetője az első, aki 2022-ben Aktív Magyarországért díjban részesült. Az egyesületet még Sándor szülei, egy közismert nyíregyházi pedagógus házaspár alapította, amely ma már három generáció munkáját dicsérő családi vállalkozás.

A família tagjai úszást szerveznek vidéki gyerekeknek, erdei iskolát és kempinget üzemeltetnek Tiszabecsen, vízitúrákat és sítáborokat szerveznek, nyaranta sportnapközibe várják a diákokat, 25 éve pedig saját utazási irodát nyitottak a megyeszékhely belvárosában.

A Testnevelési Egyetemen köztársasági ösztöndíjjal végzett, három lánygyermek büszke édesapjaként dolgozó aktív turisztikai szakember nap mint nap a gyakorlatban valósítja meg az egészséges életmódra történő nevelést.

Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány kötelékében önkénteskedve már több száz árva gyermek sorsát fordította jobbra. A Nagykárolyban született kétgyermekes édesanya bejárva a világot 39 évesen döntött úgy, hogy elkezd futni. Tette mindezt nemcsak maga miatt, hanem azzal a céllal is, hogy a szűkebb-tágabb környezetének segítsen ezzel.

Az azóta eltelt időben a civilben marketingvezetőként dolgozó nő maratoni távokon is túl van, illetve már számos jótékonysági futást is szervezett, amellyel több gyermekotthont is támogatott a Kárpát-medencében. Személyisége, lelkesedése, feladást nem tűrő gondolkodása, önzetlen segítségnyújtási szándéka sokak számára lehet példaértékű.

Vissi András, a Scardobona Consulting ügyvezetője, aki határon átnyúló térségfejlesztéssel, hálózatépítéssel, projektmenedzsmenttel és partnerközvetítéssel foglalkozik. Munkája fókuszában a nemzetközi együttműködések kialakítása áll, melynek során aktív- és ökoturisztikai programokkal kapcsolja össze az osztrák, a szlovák és a magyar nemzetet.

Neve olyan fejlesztésekkel forrt egybe, mint a Mária-út kiépítése, a határon átnyúló PaNaTour kerékpártúrák elindítása és a Bike&Boat víziturisztikai program létrehozása. Igazi motorja a Kőszegi-hegység, a Sopron-Fertő és a Szigetköz turisztikai fejlesztésének úgy az infrastruktúra, mint a teremtett környezet megóvása terén.

Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének elnöke, számos szabadidősport-rendezvény szervezője, a legnagyobb hazai szabadidősport versenyek állandó speakere. Eredetileg testnevelő tanár, tájfutó és edző is. A négygyermekes, négy unokával büszkélkedő szakkommentátor laza, közvetlen stílusával három évtized alatt a magyar sportélet megkerülhetetlen ikonjává vált.

A feleségével közösen lebonyolított, mára óriási népszerűségnek örvendő saját szervezésű versenyeivel méltán érdemelte ki a „futás és a triatlon magyar hangja” elismerő címet.

Idén egyedüli szervezetként a Természetfilm.hu Egyesület vehette át az Aktív Magyarországért díjat. Az egyesület szervezi a tiszai és bodrogi PET Kupát, amely egyszerre természetvédő önkéntes munka és jelentős aktív turisztikai rendezvény is.

Az egyesület 1996-ban alakult, elsősorban ismeretterjesztő televíziós műsorok, dokumentumfilmek előállítására. A független alkotóműhely elsődleges célja a természeti értékek megörökítése, valamint az azok megőrzésén, megismerésén munkálkodó szakemberek és kutatók népszerűsítése.

A kezdetben kizárólag vízalatti filmek készítésével foglalkozó csoport a folyamatosan gyarapodó filmográfiáján felül több kezdeményezéséről is ismert. Innen ered például a mára mozgalommá fejlődött PET Kupa ötlete, innen indult nemzetközi útjára a Popular Science Video Workshop, de az itt dolgozók alapították az élő vadkamerás közvetítésekre szakosodott Filmdzsungel Stúdiót is.

Munkájukat óriási sikerek, széleskörű társadalmi megbecsülés és elképesztő mennyiségű elismerés övezi.

Kapcsolódó
Gyönyörű természetfilm készült a darvak titkairól
A teljes filmet a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában lehet megtekinteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik