Virágzó vidékünk

Önkéntesekkel tisztul meg a szeméttől az ország

mti/marjai jános
mti/marjai jános
Idén is lesz országos szemétszedés, ám a késeinek tűnő bejelentés miatt rövid idő maradt a jelentkezésre. Újra sok múlik az önkénteseken: ossza meg Ön is a hírt, hogy minél többen üzenhessenek hadat a pimaszul árkokba, erdősávokba dobott hulladékoknak!

Buzgó üzenetváltások jellemezhetik a napokban a szemétszedésben évek óta aktív civil szervezeteket, cégeket, önkormányzatokat. Rövid jelentkezési határidővel, alig két hét múlva kijelölt zsáknyitással indul a Teszedd!, azaz Magyarország legnagyobb szemétszedő megmozdulása.

Teszedd!

Az akció óriási siker és nagyon fontos is, hiszen giga mennyiségű szemetet gyűjtenek ilyenkor össze a magyarok évről évre. Itt eszközökkel, felszereléssel támogatva szedhetjük össze lakókörnyezetünk illegális hulladékait a közterületekről, külterületi ligetekből, fasorokból, vagy épp belterületről, parkokból, árkokból. Mindezt együtt, jó hangulatban. Persze vannak feltételek, például nem, vagy csak kritériumokkal gyűjthetünk egyes hulladékfajtákat, veszélyes hulladékot vagy építési törmeléket.

Megújult a Hulladékradar app

Az év közbeni önkéntes szemétszedő munkát segítve megújult az illegális lerakók bejelentését fogadó Hulladékradar alkalmazás, amit eddig több mint 23 ezren töltöttek le és a segítségével már közel 70 ezer tonna hulladékot szállítottak el, közölte az ITM.

Most különösen fontos a környezettudatosok aktivitása

Április 19-én, kedden törték meg a csendet az Innovációs és Technológiai Minisztérium illetékesei, tizedik alkalommal is megrendezik Magyarország legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő megmozdulását. Az akció május 2-től 8-ig tart, regisztrálni pedig a szelektalok.hu oldalon lehet, április 24., 18 óráig, azaz vasárnap estig. Ez alatt egy szervező civil csoportnak nem egyszerű tisztázni a helyszínt, a csapatot, a kezdést, és hogy hova várják még az önként jelentkezőket. Ezeket mind meg kell ugyanis adni a regisztráláskor.

Idén február végén még válasz nélkül maradtak a szervezetek érdeklődő e-mailjei is. Összehasonlításul 2020-ban áprilisban rendezték a Teszeddet, akkor már márciustól regisztrálhattak a jelentkezők. 2021-ben pedig októberben mozdult meg az ország, így nehéz volt biztosra menni abban, hogy mikor is készüljenek.

Hauptmann Tamás

Több, a saját településük környékén rendszeresen szemétszedő akciókat szervező csoport már a szárazabb téli, kora tavaszi napokon nekiállt a takarításnak, pontosan azért, mert a jó időben meginduló aljnövényzet sok eldobált hulladékot eltakart.

Ugyanakkor a siker elérhető! A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért mozgalom bízhat az előző évek sikerei alatt kiépült háttérben és a sok jelentkezőben.

A tavalyi Teszedd számokban

  • Több mint 90 000 résztvevő
  • 1900 önkéntes csoport
  • 1500 találkozási pont
  • 3000 tonna összegyűjtött hulladék
  • 650 oktatási intézmény
  • 272 államigazgatási szerv
    + számolatlan magánszemély, civil szervezet, munkahely

A hulladék elszállításáról és a gyűjtéshez szükséges eszközökről idén is az ITM gondoskodik, ez utóbbinál változás az eddigiekhez képest, hogy az eszközöket nem postai úton, hanem személyesen tudják majd átvenni a koordinátorok.

Az összegyűjtött hulladékok szállítási költségeit, valamint a hulladék összegyűjtéséhez szükséges eszközök (kesztyű, zsák, kötöző) biztosítását idén is az ITM vállalja. A diákok a környezetvédelmi irányú közösségi szolgálatot is teljesíthetik így

áll a Teszedd oldalán.

További kérdés esetén kérjük írjanak a info@teszedd.hu e-mail címre.

Kapcsolódó
#Trashchallenge: hadjáratot indított a világ a szemét ellen
A kihívás lényege, hogy gyűjtsünk össze minél több szemetet a környezetünkben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik