Virágzó vidékünk

Iskolások szabadították meg a műanyaghulladéktól a csongrádi pontonhidat

Facebook / Pet Kupa
Facebook / Pet Kupa
Az ország több településének iskolái is bekapcsolódtak a környezetvédelmi porgramba. A magyar diákok a Bodrog, a Zagyva, a Hernád, a Duna, a Rédei-Nagy patak, a Kraszna, a Dráva és a Tisza vizének szennyezettségét vizsgálták.

A folyók tisztaságáért harcoltak a csongrádi diákok is – írta a Délmagyarország.

Ifjú kutatók vizsgálták Európa folyóinak műanyag szennyezettségét. Országszerte 15 oktatási intézményből 250 diák és 30 pedagógus vett részt abban a programban, amelynek keretében 15 magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a Tiszai PET Kupa folyómentői.

A 10 országot is érintő Plastic Pirates – Go Europe! kampány célja, hogy a mintavételezések segítségével összehasonlítható eredményeket kapjanak Európa folyóinak szennyezettségéről.

A programban a Tisza déli szakaszát a csongrádi Batsányi János Gimnázium diákjai vizsgálták. A résztvevő diákok meglepődtek az eredményen, az akció során szembesültek a víz szennyezettségének súlyosságával.

A gyerekek feladata az volt, hogy patakokból és folyókból műanyag mintákat gyűjtsenek és pontosan dokumentálják a kapott eredményeket. Az összegyűjtött adatokat a projekt záró fázisában kutatók elemzik majd ki.

Facebook / Pet Kupa

A mintavételezést az iskola közelében található folyóból, illetve a folyóparton csoportmunkában végezték a diákok, tanári felügyelettel, a PET Kupa folyómentő szakembereinek iránymutatása mellett.

A kapott adatok egy közös online adatbázisba kerülnek, az eredményeket a Pannon Egyetem kutatói elemzik és juttatják el a német vezető partnerhez.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik