Életmód

Több mint 8 tonna hulladékot távolítottak el a Tiszából

A 8. Tiszai PET Kupa tizenegy csapatból álló pethajó flottája Rakamaznál ért célba. A nagyrészt veterán, visszatérő petkalózokból álló mezőny összehangolt munkájának eredményeképpen 8,2 tonna hulladékot sikerült eltávolítani a Tisza árteréből. A vírushelyzetre tekintettel a rendezvényt rendkívüli óvintézkedések bevezetése mellett tartották meg. A szigorítások miatt a mezőny fele volt a tavalyinak, mégis közel annyi hulladék gyűlt össze, mint tavaly. A szervező Természetfilm.hu Egyesület képviselői kiemelték, hogy látszik az alagút vége, mert a Felső-Tisza-Vidéki hulladékmentesítő géplánc miatt ezek az ártéri erdők már nem fognak újra szennyeződni.

A Tisza felső szakaszán a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság – az új infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően, – gépesítve, rendszeresen gyűjti az áradások alkalmával érkező, nagy mennyiségű hulladékot. Az elmúlt években a PET Kupa 70-80 folyamkilométeres szakaszokat tisztított meg egy-egy nyári verseny során.  A Záhony-Tokaj közötti részen már régen jártak, illetve nem érintették a teljes szakaszt, miközben igen jelentős volt az ártéri szennyezés.

Három évvel ezelőtt tisztítottuk utoljára ezt a szakaszt. Azóta sok hulladék gyűlt fel, ennek nagy részét sikerült eltávolítani, és az ártéri erdőt tisztán visszaadni a természetnek és persze a vízitúrázóknak. Ez egy nagyon szerencsés folyószakasz, mert a FETIVIZIG géplánca védi az újraszennyezéstől

– mondta el Tamás Zsolt versenyigazgató, a programot szervező Természetfilm.hu Egyesület alelnöke.

Fotó: Természetfilm.hu Egyesület

Kevesebb résztvevővel, csaknem ugyanannyi hulladék

Az idei PET flotta túlnyomó része visszatérő, tapasztalt csapatokból állt össze. A szervezők a téli időszakban az egész területet feltérképezték, így  pontosan tudták, hol halmozódott fel a legtöbb hulladék. A hulladéktérképezést a TrashOut mobil applikáció és az online tisztatiszaterkep.hu felületek segítették. A naprakész adatbázisnak köszönhetően Záhonytól Rakamazig, 84 folyamkilométeren, hat nap alatt, 1400 zsáknyi, több mint 8 tonna hulladékot szedtek össze a résztvevők. A flottát két új gyártású hajó is segítette. Naponta kb. másfél tonna szállított partra a PETII névre keresztelt gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, amit a LOGIKA nevű kisgéphajó egészített ki. Hatékonyan segítette a munkát a 100%-ban folyami hulladékból készített, júliusban avatott Plasztikladik.

Fotó: Természetfilm.hu Egyesület

Legjobbak legjobbjai

A petkalózok munkáját a sűrű ártéri növényzet és a szokásosnál több szúnyog nehezítette.  A mezőny legjobbjait ezek a nehézségek sem tudták elriasztani a dzsungelharctól. Több, tapasztalt csapat szisztematikus stratégiával szállt versenybe. A dobogós hajóegységek mindegyike már a vízen megkezdte az összegyűjtött hulladék szétválogatását, szelektálását. Ezek a petkalózok bebizonyították, hogy a petpalackokon úszó hajók nemcsak figyelemfelkeltésre alkalmasak, hanem hatékony eszközei a hulladékmentesítésnek.

Idén először valós időben lehetett követni a verseny állását a PET Kupa weboldalán. Az online felületről kiderül, hogy melyik csapatnak hány pontot, vagyis PETÁK-ot sikerült összegyűjtenie. A PET Kupa hagyományai szerint a legtöbb peták a hulladékgyűjtésért járt, de ügyességi versenyeken, vetélkedőkön is lehetett pontokat szerezni. A verseny az utolsó napokban mindig kiéleződik és mindenki izgatottan várja a PET Bankárok utolsó összesítéseit. A dobogó első két helyére ezúttal a tavalyi megosztott, harmadik helyről lépett előre két csapat. A 8. Tiszai PET Kupát az ötödik éve visszajáró vállalati hajó, a Siemens Evező-SÖK csapata nyerte.

A dicsőség mellett az újrahasznosított műanyagból készült kupát és a Zöldbolt online ökoáruház ajándékcsomagját vehették át az ünnepélyes díjátadón. Második helyen az a csapat végzett, ahol a legtöbb nemzedék, gyerekek és nagypapájuk is képviseltette magát: a Hangák szoros versenyben lettek másodikak. A harmadik helyezést a Belügyminisztérium és a KÖTIVIZIG együttműködésében indított GWP (Global Water Partnership) hajó kapta.
Annak érdekében, hogy a kisebb létszámú, de lelkes csapatoknak is legyen esélye a dobogóra állni, a szervezők létrehozták a Tisza Hőse díjat, amely a fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapatnak jár. A díszes kupa idén gyakorlott petkalóz kezekbe került: a Petúnia felnőttekből és gyerekekből álló csapata már 2019-ben, a Tisza-tavi PET Kupán is hasonló elismerésben részesült. A kupához ezúttal a Huladékmentes.hu levásárolható ajándékutalványai jártak.

Fotó: Természetfilm.hu Egyesület

A hulladék fele újrahasznosul

A PET Kupa során összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. A PET Kupa nélkülözhetetlen önkéntes csapata zsákról zsákra átválogat mindent, a különböző anyagokat fajtánként szelektálja. A hasznosítható fém és üveg hulladék az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nkft. segítségével a hulladékfeldolgozókhoz kerül. A PET palackok pedig színre válogatás és bálázás után Magyarországon kerülnek feldolgozásra a Sárvári HUKE Kft. által.

A kupakokat és a polipropilénből készített csomagolóanyagokat, például samponos flakonokat a Holofon ZRt. segítségével hasznosítják újra. Az így nyert másodnyersanyagból később hajótestek, hajódeszkák készülhetnek.  Ahogy azt már a tiszai versenyeken megszokhattuk, az összegyűjtött hulladékmennyiség közel fele kerül újrahasznosításra.

A 8. Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:
1. helyezett: Siemens – Evező-SÖK
2. helyezett: Hangák
3. helyezett: GWP (Global Water Partnership)
A Tisza Hősei: Petúnia

Óriási elismerés a mezőny további lelkes és elhivatott csapatainak: Aztakeservit, FesztPET, Flakon Falkon, Main Stage, Tilos, Tisza2, Trash Mental, valamint a PET Kupa önkéntes csapata.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik