Virágzó vidékünk

Több mint 260 épület kapott helyi védelmet Szegeden

anatómiai intézet
anatómiai intézet
Többségük a várost romba döntő 1879-es nagyárvíz utáni évtizedekben emelt lakóház.

A szegedi közgyűlés pénteki döntése alapján 267 épület és egy képzőművészeti alkotás kapott helyi védelmet a Tisza-parti városban, írta az MTI.

Szegeden 176 országos védelem alatt álló műemlék található. A döntéssel a város közigazgatási területén helyi egyedi védett épületek, építmények száma 682-re emelkedett.

Az előterjesztés indoklása szerint a védelem alá helyezéssel megállítható az építészeti, valamint a város arculatát híven tükröző településképi értékek pusztulása.

Valamennyi védelemre javasolt épület jelentős szerepet tölt be a városképben, utcaképben, az örökölt környezet részét képezi, amelyet meg kell őrizni az utókor számára.

A helyi védelem alá helyezett 267 épület többsége a várost romba döntő 1879-es nagyárvíz utáni évtizedekben emelt lakóház, de szerepel a listán a Szegedi Tudományegyetem szemészeti klinikájának tömbje, az Anatómiai Intézet épülete és a Dianóczki János tervezte Mars téri buszpályaudvar is, melyet 1965. november 13-án adtak át.

Helyi védelmet kapott Lajos József szobrászművész az id. Jancsó Miklós kollégium épületének bejárati homlokzatán látható, az orvosi tudományokról készült domborműve. Az 1969-ben készült műalkotáson egy ülő nő és férfi szerepel, körülöttük a gyógyítás ősi jelképei, az orvosi hivatás eszközei, s egy Konfuciusztól származó idézet:

Aki egy fát elültetett, s megölt egy kígyót, nem élt hiába.

Kapcsolódó
Páratlan építészeti remekek a szegedi napsugaras házak
Évszázados népi építészeti emlékek az alsóvárosi napsugaras házak.
Olvasói sztorik