Virágzó vidékünk

Nagy rohamra készülnek szilveszterkor a hazai szálláshelyek

Hungest Bük/Facebook
Hungest Bük/Facebook
A foglalások körében a 4 csillagos szállodák a legkedveltebbek.

Nagy az utazási kedv az év végén. Országszerte már 225 ezer előfoglalás érkezett eddig a hazai szálláshely-szolgáltatókhoz az év utolsó hétvégéjére, ami egyértelműen meghaladja az előző év azonos időszakában lefoglalt vendégéjszakák számát. Idén tehát az adatok szerint erősebb forgalomra számíthatnak a szolgáltatók, mint egy évvel ezelőtt.

Budapestre csaknem háromszor annyi belföldi foglalás érkezett idén, mint amennyi vendégéjszakát eltöltöttek tavaly a látogatók. A várhatóan fővárosban szilveszterező külföldi turisták vendégéjszakáinak száma pedig még a hazai látogatókét is kétszer felülmúlja. A vidéki szálláshelyeken ugyanakkor a hazai vendégek lesznek az év utolsó napjaiban többségben.

Turisztikai térségek tekintetében a 108 ezer foglalás alapján a Balaton a legnépszerűbb úti cél, több mint 31%-uk búcsúztatja majd itt az óévet

– áll a Magyar Turisztiai Ügynökség közleményében.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján ez idáig országszerte 225 ezer foglalást regisztráltak tehát a hazai szálláshely-szolgáltatók az év utolsó hétvégéjére, míg tavaly 227 ezer volt az eltöltött vendégéjszakák száma.

A fővárosi szálláshelyekhez mintegy 29 ezer belföldi vendégéjszaka-foglalás érkezett, ami háromszor több, mint a 2021. év végén eltöltött éjszakák száma. Szintén jelentősen nőttek a külföldi foglalások, az eddig beérkezett 62 ezer lefoglalt vendégéjszaka száma több mint kétszerese a belföldinek.

A legtöbb nemzetközi turista Olaszországból, Németországból, Izraelből, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból érkezik majd Budapestre az óévet búcsúztatni.

A külföldiek körében egyértelműen a főváros a legnépszerűbb úti cél, az általuk lefoglalt mintegy 92 ezer vendégéjszaka 68%-a budapesti szolgáltatókhoz érkezett, majd a Balaton (6%), Bük-Sárvár (4%) és Debrecen és térsége (4%) következik. A belföldi vendégek több mint 133 ezer vendégéjszakát foglaltak le, ennek jelentős részét, 105 ezret vidéki szálláshelyeken. Közülük a legtöbben (21%) a Balaton turisztikai térségbe érkeznek majd szilveszterkor, de szintén sokan látogatnak majd a Mátra-Bükk (10%), valamint Budapest környékére (7%).

A foglalások körében a 4 csillagos szállodák a legkedveltebbek, a fővárosi szállodai előfoglalások 46, a vidékiek 56%-a érkezett ezekbe a hotelekbe.

Kapcsolódó
A drágulás ellenére is többen utaznak az ünnepek alatt, mint tavaly
30 százalékkal többen foglaltak szállást karácsonyra és szilveszterre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik