Virágzó vidékünk

Országszerte jelennek meg a vármegye táblák

nool.hu / képernyőfelvétel
nool.hu / képernyőfelvétel

Országszerte zajlik a megyehatárt jelző közúti táblák cseréje, ami várhatóan január elejére be is fejeződik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek összesen 714 új megyehatár-jelző táblát kell újévig felszerelnie hazánkban, ezek jelentős része mostanra már meg is történt.

A heol.hu cikke szerint Heves megyében a megyehatárt jelző táblák cseréjében összesen 31 helyszín érintett, 9 főúton és 22 mellékúton kerülnek ki új „vármegye” feliratú táblák. Ezekből mindössze hét csere marad januárra.

A Délmagyar arról írt néhány nappal ezelőtt, hogy Csongrád-Csanád megye helyzete speciális, itt nem volt ideje elhasználódni a megyehatárt jelző tábláknak, hiszen Trianon 100. évfordulóján, 2020. június 4-én változott a megye neve Csongrádról Csongrád-Csanádra, így a táblákat is cserélni kellett.

Sok helyen egyébként a táblacserét szimplán átmatricázással oldják meg, erre is van lehetősége a Magyar Közútnak.

A nool.hu a napokban egy videót is közzétett a folyamatról:

Az Országgyűlés idén nyáron módosította az Alaptörvényt, ebben rendelkeztek a megyék vármegyékre történő átnevezéséről. Az indoklás szerint

a vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti. A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése.

Kapcsolódó
540 millió forintért adnák el Nógrád vármegye legdrágább házát
A berkenyei 22 lakásos társasházat 540 millió forintért hirdetik, a második a listán egy karancslapujtői ingatlan, amelyet 240 millió forintért kínálnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik