Virágzó vidékünk

Tovább bővítik a bátaapáti atomtemetőt

Facebook / Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft
Facebook / Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft
A bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló egyike a három, hasonló funkciójú hazai létesítménynek. A hulladékot a föld alatti kamrákban 200 literes acélhordókban, tömörített formában tárolják.

Még több hulladék fér majd el a bátaapáti tárolóban – írta a Világgazdaság.

Az atomenergia felhasználásának elterjedésével együtt az erőművekben keletkező veszélyes hulladékok tárolásának kérdése is fontos szempont. Magyarországon három létesítményben (Bátaapátiban, Pakson és Püspökszilágyon) tudják megnyugtató módon tárolni a nukleáris hulladékot. A Bátaapátiban létestett rádioaktív hulladéktároló kialakítása negyedik üteméhez érkezett.

Facebook / RHK Kft

A beruházáshoz 2036. december 31-ig hatályos létesítési engedélyt adott az Országos Atomenergia Hivatal a kérelmező Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. részére. Ez a cég felel a radioaktív hulladékok hazai kezeléséért, tárolásáért és a fejlesztésekért. A bátaapáti létesítmény a kis és közepes radioaktivitású atomerőművi hulladék végleges elhelyezésére épült.

Facebook / RHK Kft

Az új tárolókamrák létesítése során közel 58 ezer köbméter gránitot termelnek majd ki. Az építés negyedik szakaszában a föld alatt telepítenek majd egy rögzített darut is, amelyet megfelelő sugárvédelemmel kell ellátni.

A cég már korábban megépítette a tároló felszíni létesítményeit, kialakította az első két tárolókamrát. Ezekbe a helyiségekbe tíz éve szállítják a veszélyes anyagokat.

Az újabb kamrák az előzőknél kissé nagyobb keresztmetszettel épültek, már az optimalizált, vasbeton medencés hulladékelhelyezési rendszerhez igazodnak. A speciális medencék kialakítása 2016 júniusában indult, a technológiai rendszereket 2017 elejétől bővítették.

Kapcsolódó
Beindult Csukcsföldön a világ első úszó atomerőműve
Az arany, a réz és más ásványi kincsek kitermelését segíti majd.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik