Virágzó vidékünk

Megszentelték a Balatont

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

Mindenkit szeretettel vártak a hétvégén a balatonlellei mólónál, ahol Vízkereszt alkalmából Szűcs Imre helyi plébános megszentelte a Balatont, számolt be róla a sonline.hu.

A lap tudósítása szerint a hívek a balatonlellei Szentháromság plébánián 18 órakor tartott szentmise után indultak a mólóhoz. Lampiont, mécsest vagy gyertyát vittek magukkal, hogy legyőzzék a sötétséget a téli estén. A szertartás után szenteltvizet bárki vihetett magával otthonába.

A hagyományos nagy vízszentelésben közvetve az egész természetre és minden emberre kér áldást az egyház. A hasonló összejövetelek a szertartás után szeretetlakomával zárulnak, forró italokat és süteményeket fogyaszthatnak a résztvevők egy baráti beszélgetés keretében, így történt ez a Balatonnál is.

A keresztény hagyomány szerint Vízkereszt Urunk megjelenésének, vagyis Istenként, Megváltóként való megnyilatkozásának ünnepe. Eredendően a napkeleti bölcsek látogatását, Jézusnak a Jordánban való alámerítkezését és a kánai menyegzői borcsodáját egyszerre ünnepeljük ebben az egy ünnepben. Balaton szerte éli reneszánszát a tó megáldásának ceremóniája.

Vasárnap az északi parton, Balatonudvariban a helyi strandon tartották meg ezt az Epifánia ünnepet.

Kapcsolódó
Titokzatos vattafelhőbe burkolózott a Balaton
Fotókon és rövidfilmen is megörökítették a látványos fényjelenséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik