Virágzó vidékünk

Idén is együtt számolja a sasokat az ország

wikimedia commons
wikimedia commons
A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan februárban készül el.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve idén immár 20. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását, írja az imperialeagle.eu.

Az eseményre 2022. január 13-15. között kerül sor.

Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Második leggyakoribb sasfajunk a parlagi sas, ahol az állandó hazai költőállományához a Kárpát-medence más országaiból származó egyedek csatlakoznak télire. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is.

A felmérések során a sasok mellett valamennyi nappali ragadozómadár-faj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek.

wikimedia commons

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el az úgynevezett „szinkron” felmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így idén már hatodik alkalommal a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére az egész Kárpát-medencében sor kerül.

A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan februárban készül el.

A felmérés adatait három különböző módon lehet rögzíteni és beküldeni, de a duplikáció elkerülése miatt érdemes a háromból csak egyet használni.

Az adatok rögzítéséről részletesen ITT lehet tájékozódni.

Kapcsolódó
2007 óta nem látott madár repült át az ország felett
Szlovákiába ment tovább, ahol ennél is nagyobb szenzáció a felbukkanása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik