Virágzó vidékünk

Korán kinyílt az Alföld legritkább vadvirága

Körös-Maros-Nemzeti-Park/ Palcsek István Szilárd
Körös-Maros-Nemzeti-Park/ Palcsek István Szilárd
Az első virágokat január 9-én észlelték a nemzeti park munkatársai a csorvási löszgyepen.

Ahogy tavaly, úgy az idén is korán jelentek meg a fokozottan védett volgamenti hérics első virágzó tövei a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyepen – írta meg a nemzeti park.

Az első virágokat január 9-én észlelték az igazgatóság munkatársai.

Ekkor még csupán egy tövet találtak két virághajtással a Sarkadi-dűlőnél, amelyek a hetek óta tartó enyhe időben kibújtak a talajból. Január harmadik hetére már öt virágzó tő volt jelen Csorváson. Tavaly január 5-én találtak szintén ilyen korai virágzású töveket.

Korábbi években február elején jelentek meg a legkorábban virágzó növények.

A volgamenti héricsnek a Tatársánci ősgyepen is van egy telepített állománya. Itt idén ugyanakkor kezdett el egy tő két virággal virágozni, mint a csorvási, majd egy héttel később ugyanaz a tő virított négy virággal.

Körös-Maros-Nemzeti-Park/ Palcsek István Szilárd

Az első virágok szinte a talajfelszínen nyílnak, gyűjtik a nap melegét, hidegben és éjszakára becsukódnak, így kevésbé fagynak el. A korán megjelenő növények igen jól bírják, ha később fagy éri őket vagy esetleg hótakaró alá kerülnek. Később áprilisban, a csúcsvirágzás idején a 20-30 cm-es magasságot is elérik virághajtásaik. A felméréseket az elkövetkező hetekben is folytatják hetente több alkalommal.

A volgamenti hérics hazánkban éri el elterjedési területének nyugati határát, a Csorvási löszgyepen található legnagyobb őshonos állománya Magyarországon.

Kapcsolódó
Virágzik hazánk egyik legritkább növénye
Ez volt az első növényfaj Magyarországon, melyet 1971-ben még megmaradt természetes termőhelyeivel együtt védetté nyilvánítottak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik