Virágzó vidékünk

Virágzási csúcsot döntött a löszgyepek gyönyörűsége

A volgamenti hérics az Alföld löszpusztáinak jégkorszak után fennmaradt faja.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a volgamenti hérics csorvási állományának virágzását. Az elmúlt héten volt a virágzási csúcs, ekkor 1299 növény bontotta ki egyszerre szirmait, olvasható a nemzeti park weboldalán.

Ez volt az első védett növény Magyarországon
Általában február második felében jelennek meg első virágai.

A virágzás a március közepe táján bekövetkezett felmelegedés hatására gyorsult fel. Az elmúlt napokban azonban jelentős lehűlés történt, amikor a számlálás során csak 1143 virágzó tövet találtak. A hideg időjárás nem okoz károkat a héricsekben, a már kinyílt virágok ilyenkor összecsukódnak.

A ma már nagyon szűk területre szorult volgamenti hérics valaha sokkal elterjedtebb volt hazánkban.

Gyökerét a népi gyógyászatban is használták, elsősorban a háziállatok különböző gyulladásainak csökkentésére. A békési és csongrádi emberek táragy-gyökérnek (vagy egyszerűen csak táragynak) nevezték. A tudományos leírások szerint azonban a gyökerek hatóanyaga nagyobb mennyiségben mérgező hatású is lehet.

A volgamenti hérics az Alföld löszpusztáinak jégkorszak után fennmaradt faja. Napjainkban már csak a csorvási löszgyepen, néhány kisebb foltban maradtak fenn természetes állományai. Az 1980-as évekig az egykori, Csomorkányhoz közel eső Kútvölgy határában is volt egy kisebb állomány, amely azonban a terület becserjésedése miatt kipusztult.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Útszélekről mentett különleges ligeti zsályák egy gencsapáti kert díszei
A minap egy különleges rózsaszínű példánnyal gyarapodott Retkes András gencsapáti kerti gyűjteménye.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik