Virágzó vidékünk

Ilyen virág csak Sopron környékén él az országban

A Bécsi-domb kiemelkedően fontos természeti terület, amit mindenképp meg kell védeni a pusztulástól.

A Bécsi-domb a Sopronból az országhatár felé vezető 84. számú főút mellett elterülő dombvonulat, természeti értékeit már nagyon korán felismerték. A hazánkban egyedül itt élő szívlevelű gubóvirág (Globularia cordifolia) védelmét Földváry Miksa javasolta először 1934-ben az egyes felső-dunántúli természeti értékek védetté nyilvánítását szorgalmazó tanulmányában (Földváry 1935), írja a naturasopron.wordpress.com.

Mi legyen 2020-ban az Év vadvirága?
A 2020-as Év vadvirágát három tavaszi virágzású növényfaj közül választhatjuk ki, melyek mindegyike ritka és védett hazánkban.

A Bécsi-domb területének legnagyobb részét lejtősztyeprétek borítják, de kis kiterjedésben találunk sziklagyepeket is. Ezek egy részét 1999-ben Sopron városa helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította, 2006-ban egy nyolchektáros terület országos jelentőségű védett természeti terület lett, ami azonban messze nem fedi le a domb egészét.

Fotó: Wikimedia Commons

Az egykori fás legelőre ma már csak a hatalmas molyhos tölgyek és kocsánytalan tölgyek utalnak. A gyepekben és a cserjések szegélyében gyakori védett faj a már említett szívlevelű gubóvirág mellett a leánykökörcsin, az árlevelű len, a bunkós hagyma, a tavaszi hérics, a pusztai árvalányhaj, a fekete kökörcsin, a szürkés ördögszem, a bábakalács, hogy csak néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül.

Egyre nagyobb problémát jelent az agresszíven terjedő akác is, az elmúlt években a természetvédelmi kezelést a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának a munkatársai már megkezdték.

Csokorba gyűjtött 10 vadvirág – Te melyiket választanád?
A hazánkban fellelhető vadvirágok önmagukban is szépek, együtt pedig a csodaszép kategóriába tartoznak.

A Virágvölgy beépítésével és a város nyugati terjeszkedésével a védett növény- és állatfajok értékes élőhelyei elszigetelődnek, rosszabb esetben el is pusztulhatnak. A Bécsi-domb természeti értékeinek megőrzése és hosszú távú fennmaradásának biztosítása mindannyiunk felelőssége.

Kiemelt kép: Wimimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik