Virágzó vidékünk

Mi legyen 2020-ban az Év vadvirága?

A 2020-as Év vadvirágát három tavaszi virágzású növényfaj közül választhatjuk ki, melyek mindegyike ritka és védett hazánkban.

A mostani szavazáson résztvevő növények virágzása csak márciustól májusig tart, zöld részei mindhárom fajnak megfigyelhetők az év nagy részében. A válaszható fajok között van lomberdei faj, hegyvidékek középhegységeinkbe leereszkedett képviselője és mediterrán tengerpartoknak a Kárpát-medence középen is megjelenő faja.
Közülük idén is a legtöbb szavazatot kapó növény lesz a jövőre az Év vadvirága.
A szavazatok az Év vadvirága honlapján adhatók le december 10-ig, ezután adjuk hírül, hogy melyik növény  lett a 2020-as Év vadvirága.

Báránypirosító (Alkanna tinctoria)

A Földközi-tenger homokos, homokköves tengerpartjainak jellemző növénye, és hasonlóképpen jellemző a Duna–Tisza köze homokbuckáin is. Tavasszal előbb tőlevelei, majd április-májusban kék virágai jelennek meg. Gyöktörzsének bíborvörös festékanyagát régen bárányok jelölésére használták, innen ered magyar elnevezése.

Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Fotó: wikimedia-commons/

Kövér daravirág (Draba lasiocarpa)

Nyílt dolomitsziklagyepek kora tavaszi virágzású tőrózsás növénye. Hegyvidéki faj, hazánkban a Dunántúli-középhegységen kívül csak a Bükkben fordul elő, azonban a környező magasabb hegységekben (az Alpokban, a Kárpátokban és a Balkán hegyvidékén) jellemző, jóval elterjedtebb növény; számos, egymáshoz igen hasonló közeli rokona ismert.
Védett, természetvédelmi értéke 10000 Ft.

Fotó: wikimedia-commons/ Ghislain

Májvirág (Hepatica nobilis)

Európa-szerte elterjedt növény, de sehol sem gyakori, hazánkban a Középhegységben és a Dunántúl déli részein szórványosan fordul elő üde lomberdőkben, köves talajú erdőkben. A népi gyógyászatban is régóta ismert gyógynövény. Kék virágai kora tavasszal jelennek meg, jellegzetes, három hegyes karéjú, kitelelő leveleiről szinte egész égben felismerhető növény.
Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Fotó: pixabay.com

Szavazni az “Év vadvirága” oldalon lehet.

Kiemelt fotó: pixabay.com

Magyarországon él a világ egyik legritkább vadvirága
10 éve kezdődött a tartós szegfű fajtamentési programja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik