Virágzó vidékünk

Eladták a 2008 óta üresen álló parádfürdői kastélyt

PARÁD – ARCULATI KÉZIKÖNYV
PARÁD – ARCULATI KÉZIKÖNYV

Hosszú elhagyatottság után gazdája lett a parádfürdői kastélynak, írja a heol.hu.

A lap értesülései szerint az új tulajdonos szakmai befektető.

Mudriczki József polgármester a lap megkeresésére közölte,, hogy tudomása szerint 170 millió forintért kelt el az épület, de egyéb információ megosztására nem jogosult.

Annyit fűzött hozzá a hírhez, hogy a parádiak és ő maga örül annak, hogy hosszú hányattatás után végre felelős gazdája lesz az épületegyüttesnek.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egyelőre nem reagált azokra a kérdésekre, ki az új tulajdonos és milyen fejlesztést kíván megvalósítani a területen. Az MNV tavaly tavasszal közölte, árverésen értékesítené az állami tulajdonú parádfürdői Károlyi-kastélyt és a mellette lévő, közel két és fél hektáros zöldterületet.

Kikiáltási ára 176,5 millió forint volt, ehhez képest a polgármester által elmondottak szerint olcsóbban sikerült az új tulajdonosnak hozzájutnia.

PARÁD

Parádfürdő egyik legszebb épülete hosszú évek óta csipkerózsika álmát alussza. A kastély a Tarna patak völgyében, annak jobb partján emelkedő dombhát tetején épült. Alapjait Grassalkovich  Antal vetette meg, a kastély korábbi helyén egy urasági nyári lak épült 1770 körül, és 1798-ban házi kápolna is helyet kapott. Átépítésére a kiegyezés után került sor, az építtető gróf Károlyi György Ybl Miklóst, a neves fővárosi építészt bízta meg a munkálatokkal. 1872-re épült meg a klasszicista stílusú vadászlak, melyet később alakítottak át kastéllyá.

Az északi kétemeletes szárny romantikus stílusban épült, de ezt már Károlyi Gyula építtette 1889-ben. A kastélybővítés során 44 szobássá vált, és vezetékes vízhálózattal látták el. Itt töltötték mézesheteiket Károlyi Mihály és felesége Andrássy Katinka. 1918-1919 után az elkobzott uradalmi épületet szálloda céljára használták. Utána fosztották ki, hogy kik, ez még nem tisztázott. Lehettek románok, vagy oroszok.

A kastélyt, helyreállítás után 1949-1988-ig, a Szakszervezetek Országos Tanácsa gyermeküdülőjeként üzemeltették. Ezután a Heves Megyei Önkormányzat által fenntartott Idősek Otthona költözött a falai közé, s az épületet 1996-ban Heves Megye Önkormányzata vette meg a SZOT-vagyonból. Az Idősek Otthona új épületbe költözött 2008-ban, azóta üresen áll.

Károlyi Mihály emlékét emléktábla őrzi a kastélyban, melyet 1978. október 26-án helyeztek el, s melynek leleplezésén még részt vett a felesége. Az emléktábla Asszonyi Tamás munkája.

Kapcsolódó
Kétmillió euróért árulják a Dunántúl pazar kastélyát
A kastély 1905-ben épült, az eredeti stílusjegyeket megőrizve újították fel, van borospincéje, medencéje, edzőterme és teniszpályája is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik