Virágzó vidékünk

Elárverezik a parádfürdői Károlyi-kastélyt

Parád
Parád
Az Ybl Miklós tervei alapján átépített, jelenleg állami tulajdonú, Alsó-kastélyként is emlegetett épület már jó ideje üres, állaga folyamatosan romlik. Március 7-én kezdődik a licit.

Árverésen értékesítené a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az állami tulajdonú parádfürdői Károlyi-kastélyt és a mellette lévő, közel két és félhektáros zöldterületet, írta az Építészfórum.

Kapcsolódó
Visszaszerzi Abaújszántó a múlt egy darabját
Még az idén megkezdődik az abaúji város cekeházi városrészében a Patay-kastély felújításának első szakasza.

Az MNV korábban már többször meghirdette a Károlyi-kastélyt és a mellette lévő területet, de nem kelt el. Most március 7. és 16. között lehet rájuk licitálni az Elektronikus aukciós rendszerben.

A kikiáltási ár:  176,5 millió forint.

Az ingatlanok a Mátrában, Parád nagyközség Parádfürdő elnevezésű részén, annak főútja mellett helyezkedik el, a település központjától 2,8 kilométerre. Az ingatlanok közvetlen környezetében – szintén a Kossuth Lajos úton – található a híres parádfürdői gyógyfürdő (Parádfürdői Állami Kórház és Gyógyfürdő), illetve az ingatlanokkal szemben, az út túloldalán a Parádfürdő legnevesebb szállodája, az Erzsébet Park Hotel – olvasható az MNV árverési hirdetményében.

A terület gépkocsival és gyalogosan is egyszerűen, szilárd burkolatú úton megközelíthető.

A két ingatlan egymás mellett helyezkedik el. Az egyik 2.4 hektáros, beépítetlen terület, övezeti besorolása zöldterület, nem beépíthető. A szomszédos, 507 helyrajzi számú közel 8000 m2-es területen a néhai Károlyi-kastély épülete és annak melléképülete található. Az épületek évek óta, jelenleg is használaton kívül állnak. Az árverési hirdetményben kiemelik, hogy a terület, ahol a kastély áll, a szabályozási terv szerint műemléki jelentőségű.

Parád – Arculati Kézikönyv

Ugyanitt írják azt is, hogy a kastélyt gróf Károlyi György építtette 1870 körül, később többször átépítették, bővítették. Az 1920-as évektől szállodaként működött a II. világháborúig, utána 1949-től 1988-ig gyermeküdülő, 1996-tól 2008-ig pedig idősek otthonaként funkcionált.

Parád települési arculati kézikönyvében valamivel részletesebben írnak építészetéről.

“A Tarna patak völgyében, a botanikai ritkaságokkal tűzdelt őspark ölelésében emelkedő dombhát tetején épült szabadon álló eklektikus kastély. Alapjait Grassalkovich I. Antal vetette meg, a kastély korábbi helyén egy urasági nyári lak épült 1770 körül, melyben 1798-ban házi kápolna is helyet kapott.

Átépítésére Ybl Miklós tervei alapján került sor, aki a kastély L alakú, romantikus földszintes részét 1872-ben építette, egyemeletes rizalitját és kétemeletes szárnyát ugyanő 1885-ben, német reneszánsz stílusban.”

A kastély 2008 óta üresen áll, állaga folyamatosan romlik.

A falak nedvesednek, a vakolat mállik, helyenként penészesedik. A fa szerkezetek korhadnak, a nyílászárók sok helyen hiányoznak vagy károsodtak, a vasszerkezetek rozsdásak

– derül ki az árverési dokumentációból, hozzátéve, hogy már készült rá állagmegóvási terv.

Kapcsolódó
15 milliárd forintért eladó az alsópetényi Prónay-kastély
Korábban ennél drágábban is árulták.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik